Reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) este o măsură cerută insistent de producători și promisă de Guvern, însă ea va putea fi aplicată doar dacă o va permite bugetul.
„Revizuirea sistemului de impozitare şi combaterea evaziunii fiscale, iar pe termen mediu stabilirea unei cote reduse de TVA la produsele agroalimentare de bază cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar sunt printre direcţiile de acţiune în vederea dezvoltării agriculturii româneşti. În plus, se urmăreşte şi reducerea numărului de ferme şi exploataţii odată cu transformarea activităţilor agricultorilor de subzistenţă în activităţi care produc pentru piaţă, creşterea productivităţii agriculturii pentru a permite acoperirea necesarului de produse agroalimentare pe piaţa internă şi creşterea exporturilor, în special de produse finite cu valoare adăugată mare”, se precizează în programul politic pentru care Guvernul Ponta III îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului săptămâna aceasta.
O altă măsură cuprinsă în noul program de guvernare este revenirea la TVA de 19%. Premierul Victor Ponta a declarat că ar opta mai degrabă pentru reducerea TVA la legume-fructe, un domeniu în care evaziunea atinge cote înalte, în detrimentul scăderii taxei pe valoarea adăugată la carne.
„Din punctul meu de vedere, trebuie să mergem, atât cât se poate, tot spre zone ţintite (…) Eu aş vrea la fructe şi legume, pentru că acolo avem iarăşi o evaziune uriaşă şi o competiţie neloială între producătorii locali şi fructele-legumele care se aduc din afara Uniunii Europene sau cele din UE unde avem evaziune la taxele intracomunitare”, a spus Ponta la România TV.
Victor Ponta a adăugat că este şi o variantă în care TVA să fie redusă la 9% atât pentru carne, cât şi pentru fructe-legume, dacă va fi posibil.
„Haideţi să încercăm să vedem, poate le putem face împreună”, a spus Ponta, întrebat dacă asta înseamnă că fructele-legumele se află înaintea produselor din carne în ceea ce priveşte reducerea TVA.
Atât premierul, cât și ministrul Agriculturii, spun că trebuie făcută o analiză a efectelor reducerii TVA la pâine asupra bugetului și economiei. Contactat de stiriagricole.ro, Daniel Constantin a subliniat că în luna iulie se face un bilanț al efectelor reducerii TVA pe întreg lanțul de producție la pâine, iar ulterior, dacă cifrele vor fi pozitive, se va decide extinderea măsurii și la alte alimente, cum este carnea și preparatele din carne.
Producătorii din sectorul bio cer scăderea TVA la 9% pentru toate produsele ecologice de bază.