Producătorii se plâng că acciza la pălincă îi duce în pragul falimentului. Întrebat când se va modifica legislația specifică, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că se caută soluții.

„Este un act normativ în Parlament care poate să rezolve pe moment problema accizei la pălincă, dar, pe termen lung, trebuie să participăm activ la ce înseamnă modificarea regulamentului european, acum, în 2015, astfel încât să putem să facem diferențierea între pălinca obținută din alcoolul din fructe (și cea care este obținută din alte materii prime, n.r.)”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în cadrul emisiunii Viața Satului.

Codul Fiscal al României prevede că pentru ţuică şi rachiu din fructe, realizate în propria gospodărie şi destinate consumului propriu, producătorii să plătească o acciză de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur.

Ungaria, stat vecin României, a încercat să elimine integral acciza la palincă, dar a fost acţionată în judecată de Comisia Europeană.