Cand se vor lansa masurile PNDR in acest an

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii anunta ca la sfarsitul lunii aprilie – inceputul lunii mai va avea loc sedinta Comitetului de monitorizare PNDR 2014-2020. La aceasta se va decide sumele alocate precum si momentul in care vor fi lansate efectiv masurile PNDR.

Referitor la calendarul de lansare a submasurilor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 si sumele alocate pe fiecare submasura, precizam ca acestea vor fi stabilite dupa finalizarea procesului de evaluare/selectie a proiectelor depuse in anul 2017, urmand a fi supuse aprobarii in cadrul Comitetului de monitorizare PNDR 2014-2020.

Estimativ, urmatoarea sedinta a Comitetului de Monitorizare va avea loc la sfarsitul lunii aprilie- inceputul lunii mai, avand in vedere disponibilitatea participarii expertilor Comisiei Europene – DG AGRI la aceasta reuniune, potrivit unui raspuns MADR, la solicitarea StiriAgricole.ro.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a primit pana in prezent 1.921 de solicitari de finantare pentru proiecte de modernizare si realizare in mediul rural a infrastructurii rutiere, educationale si sociale, precum si de apa si apa uzata, in valoare de 1,9 miliarde de euro.

In urma selectiei aplicate cererilor de finantare primite, AFIR a incheiat cu autoritatile publice locale 1.352 de contracte de finantare pentru investitii in valoare de aproximativ 1,13 miliarde de euro (inclusiv cele 311 proiecte in valoare de 143,7 milioane euro preluate prin procedura de tranzitie din PNDR 2013).

Pentru decontarea cheltuielilor efectuate pana in prezent prin aceste proiecte, AFIR a efectuat plati in valoare de 429 milioane de euro catre autoritatile publice locale.

Finantarea investitiilor in infrastructura de baza la scara mica din mediul rural este prevazuta in cadrul submasurii 7.2 a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), respectiv realizarea si modernizarea drumurilor comunale, a retelelor de alimentare cu apa, de canalizare, a creselor, a gradinitelor, a unitatilor de tip afher school. Fondurile europene alocate prin PNDR 2020 pentru acest tip de investitii sunt de 1,05 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE