Odata cu demararea platilor finale din sectorul vegetal, si crescatorii de ovine au inceput sa devina tot mai interesati de momentul in care isi vor primi si ei subventiile, aferente Campaniei 2016. Cel mai realist termen, potrivit reprezentantilor din sector, este luna februarie, dupa ce bugetul pe noul an va fi aprobat.
„In prezent, oierii au posibilitatea sa se foloseasca de subventii prin intermediul adeverintelor emise de APIA. Bineinteles, suntem in 2017, prin urmare ar trebui sa se urgenteze si la noi plata finala a subventiilor, aferente Campaniei 2016. Cel mai probabil, dupa ce va fi aprobat bugetul pe acest an, se vor demara si platile pe zootehnie, inclusiv in sectorul ovinelor. Asta ar inseamna ca in luna februarie ar cam trebui sa primim banii”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ionica Nechifor, secretarul general al Federatiei Romovis.
Ionica Nechifor ne-a precizat ca inclusiv la ora actuala exista o cativa crescatori de oi care nu si-ai primit subventiile integrale nici pe Campania 2015, mai exact in cadrul masurii 10, pachetul 8.
Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine Moldoovis ne-a mai spus ca pana in prezent nu a fost clarificata legislatia privind modul de acordare a subventiilor in sectorul ovinelor, pentru perioada 2017-2020.
„Asteptam raspunsul Comisiei Europene la solicitarea pe care am trimis-o, apoi, bineinteles, trebuie sa avem discutii cu oficialii din minister pentru a modifica Ordinul 619. Prin schimbarile pe care dorim sa le facem intentionam sa protejam raselor performante, autohtone, din fermele de reproductie si, pe de alta parte, sa sprijinim fermele de productie. In acest mod stimulam prin SCZ folosirea berbecilor valorosi, fara ca fermierul sa mai aiba obligativitatea sa introduca animalele in Registrul genealogic. Mai exact, plata SCZ-ului va fi facuta si diferentiata in functie de aceste doua tipuri de ferme, cea de productie sau reproductie”, a mai declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ionica Nechifor, secretarul general al Federatiei Romovis.
Clasificarea propusa de reprezentantii oierilor a luat in calcul si o distribuire diferentiata a sprijinului cuplat, in functie de tipul de ferma detinut de crescator. Astfel, cei care isi desfasoara activitatea intr-o ferma de productie vor beneficia de un SCZ estimat intre 13-17 euro pe cap de animal, iar cei care detin ferme de reproductie vor primi un sprijin de pana la 30 euro pe cap de animal.
In ceea ce priveste pretul de comercializare in viu pentru oi, Ionica Nechifor considera ca fermierii romani ar trebui sa se concentreze in primul rand pe export, atat in tarile arabe, precum si pe piata turca.
„Speram ca noul ministru sa reia legaturile cu tarile arabe, care sunt interesate de productia noastra din sectorul ovin. Ar trebui sa ne concentram mai mult pe piata araba, apoi pe Turcia. Acestia din urma consuma carne de la noi, insa din Bulgaria, Ungaria etc. Exportul in Turcia e momentan pe harti, si ar fi bine daca am putea schimba acest lucru. In prezent, exporturi de ovine au loc pe pietele din Iordania, Qatar si Arabia Saudita”, ne-a mai spus Ionica Nechifor.
Potrivit fostului ministru al Agriculturii, la ovine urmeaza sa se scada pragul de eligibilitate de la 150 de capete, in zona de munte, la 60 de capete, minim, iar maximul, de la 600, la 500 de capete.
In prezent, Romania are un milion de oi inscrise in Registrul Genealogic al raselor, potrivit secretarul general al Federatiei Romovis.