albine

Campanie masiva pentru interzicerea totala a pesticidelor in agricultura. Care este raspunsul UE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit Romapis, o campanie pentru interzicerea pesticidelor si salvarea albinelor a fost demarata de catre 90 de organizatii din 17 tari ale UE.  In cazul in care vor reusi sa stranga un milion de semnaturi pana in septembrie 2020, Comisia Europeana va trebui sa ia in calcul solicitarile vizate de aceasta initiativa, noteaza Agerpres.

„A fost lansata o Initiativa Cetateneasca Europeana (ICE) cu scopul de a determina eliminarea treptata a pesticidelor sintetice din agricultura pana in 2035, pentru a sprijini fermierii si pentru a salva albinele si natura. Daca aceasta initiativa va strange un milion de semnaturi de sustinere pana in septembrie 2020, Comisia Europeana si Parlamentul European trebuie sa ia in considerare transpunerea in lege a solicitarilor acestei campanii. 90 de organizatii din 17 tari ale UE promoveaza aceasta campanie, cu sprijinul asociatiilor pentru agricultura ecologica”, se precizeaza intr-un comunicat al asociatiei.

Care sunt solicitarile ICE

Initiativa Cetateneasca Europeana solicita CE sa vina cu propuneri legislative pentru a elimina, treptat, toate pesticidele sintetice pana in anul 2035,  astfel: reducerea folosirii in UE a pesticidelor sintetice cu 80% pana in 2030, incepand cu cele mai periculoase, pentru a se ajunge in 2035 la o agricultura 100% lipsita de pesticide sintetice.

De asemenea, Initiativa cere restaurarea biodiversitatii prin refacerea ecosistemelor naturale din zonele agricole, astfel incat fermele sa devina un vector al recuperarii biodiversitatii si sprijinirea fermierilor in tranzitie. Acest lucru se poate face prin reforma agriculturii, respectiv prin prioritizarea agriculturii la scara mica, diversa si durabila, sprijinind o crestere rapida a practicilor agroecologice si organice si permitand atat formarea profesionala a agricultorilor, cat si cercetarea independenta in domeniul agriculturii fara pesticide si organisme modificate genetic.

Romapis: un sfert din animalele salbatice ale Europei sunt grav afectate

Reprezentantii Romapis sustin ca oamenii de stiinta cer masuri urgente pentru stoparea colapsului naturii, avand in vedere ca un sfert din animalele salbatice din UE sunt grav amenintate iar jumatate din siturile naturale sunt intr-o situatie deplorabila.

Potrvit studiilor de specialitate, milioane de fermieri din intreaga Europa nu mai pot tine pasul cu preturile neechitabile si nu mai pot concura cu marile corporatii. In aceste conditii, patru milioane de ferme au disparut intre 2005 si 2016.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE