Președintele Traian Băsescu a retrimis spre examinare legea privind înființarea și funcționarea Camerelor Agricole Senatului. În forma actual, legea nu mai este de folos fermierilor români, este de părere președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu.
„Ce însemnau de fapt Camerele Agricole? LAPAR a realizat un proiect de lege prin care se crea cadrul legal ca la nivelul fiecărei commune să fie angajați specialiști care să cunoască specificul fiecări localități și să poată identifica nevoile agricultorilor de acolo. Adică, dacă într-un sat oamenii cresc mai mult vaci, atunci să fie acolo un inginer zootehnist. Acești specialiști ar fi fost plătiți să îi consilieze pe țărani astfel încât și badea Gheorghe să facă din agricultură un business”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.
Baciu susține decizia președintelui Traian Băsescu de a retrimite spre examinare legea privind înființarea și funcționarea Camerelor Agricole, deoarece, în forma actual, legea conduce la politizarea excesivă a acestor instituții. Dacă nu ar fi suferit atât de multe modificări față de proiectul inițial, legea ar fi permis specialiștilor din cadrul Camerelor Agricole să transforme activitatea țăranilor în mici afaceri profitabile.
„Specialistul i-ar fi arătat că dacă investește cu 100 de lei în plus, poate scoate 4 tone la hectar. Costurile cu aratul sau însămânțatul sunt aceleași pentru toți. Diferența o face știința: trebuie să știi care e densitatea optimă la porumb, de unde să cumperi sămânță sau inputuri. Furnizorii de imputuri îți vând cu plata la recoltare, așa că și îngrășămintele și pesticidele pot fi cumpărate chiar și de micii agricultori”, apreciază Laurențiu Baciu.
Numai că, în absența specialiștilor Camerelor Agricole, micii fermieri nu au de unde dobândi cunoștințele necesare pentru a folosi cum trebui pesticidele, îngrășămintele sau fungicidele.
„Agricultorii fără studii sunt adevărate pericole, bombe ecologice. Ei cumpără ce li se dă de la magazine, ce e mai ieftin, fac dozajul după cum îi taie capul, fără să se gândească la consecințele asupra mediului și a oamenilor”, arată președintele LAPAR.
Însă, dacă specialiștii Camerelor Agricole ar fi putut fi sprijin adevărat micilor agricultori, nivelul de trai de la țară ar fi crescut.
„Dacă obții recolte mai bune și știi și când să le vinzi, trăiești mai bine: vopsești casa, reface gardul, își iei un televizor sau te duci la băi. Așa, politicienii au tăiat șansele satului românesc de a supraviețui”, a concluzionat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.