Pentru agricultori, luna ianuarie este la fel de importanta ca oricare alta. Fie ca este vorba despre cultura mare, de legumicultura sau de cresterea animalelor, „muncile” nu sunt niciodata suspendate, iar in luna ianuarie este momentul cel mai bun pentru a pregati si stabili un calendar al anului agricol.

De exemplu, in luna ianuarie fermierii din cultura mare isi incep documentarea privind hibrizi, echipamentele si noile tehnici de prelucrare a solului.

Culturi de camp

Se intocmeste programul general de activitate a fermei pe anul agricol respectiv, program care urmeaza a fi imbunatatit pe parcursul anului in functie de situatiile concrete;

Se intocmeste in linii mari, planul de activitate pentru campania de primavara, incluzand culturile ce se vor infiinta si lucrarile prevazute pentru fiecare cultura, in ordinea fireasca stabilita prin tehnologiile de cultura;

Se incepe procurarea de inputuri necesare in campania de primavara (ingrasaminte chimice, seminte, pesticide, etc);

Achizitii de noi utilaje si echipamente si/sau aprovizionarea cu piese de schimb si continuarea lucrarilor de reparatii la masinile si uneltele agricole in ordinea in care acestea se vor folosi in campaniile agricole;

In camp, se efectueaza controlul semanaturilor de toamna (din 15 in 15 zile), iar in situatiile deosebite (ger puternic, crusta de gheata, baltiri de apa) controlul se face si mai des. In functie de cele constatate, se iau masuri de spargere a crustei de gheata, evacuarea apei prin santuri de scurgere;

O alta lucrare este transportul gunoiului de grajd in camp;

Cand exista posibilitati de irigare, daca toamna si iarna nu au fost precipitatii, se fac udari de aprovizionare si la culturi neincluse in suprafetele irigate;

In locurile de depozitare a produselor (magazii, patule, silozuri), se face controlul produselor depozitate si se iau masuri de remediere a eventualelor nereguli: acoperirea suplimentara sau dezvelirea partiala a silozurilor, in functie de temperatura (desfacerea silozurilor si sortarea produselor depozitate cand se constata prezenta mucegaiurilor), lopatarea produselor si aerisirea in magazii.

Pajisti

In luna ianuarie continua actiunile de combatere si defrisare a vegetatiei lemnoase nedorite, acolo unde aceste actiuni nu au fost finalizate in lunile anterioare;

Transportul gunoiului de grajd in depozite temporare, pe terenurile pe care va fi aplicat in acelasi an, cu respectarea perioadei de interdictie a aplicarii (imprastierii) acestuia: 1 noiembrie – 15 martie;

Aplicarea amendamentelor calcaroase pe pajisti cu soluri acide si a amendamentelor cu reactie acida pe terenurile saraturate, pe parcelele fara angajamente de agro-mediu;

Nu este de neglijat nici latura instructiv-educativa a fermierilor, astfel acestia se pot documenta cu privire la cunoasterea plantelor furajere valoroase din covorul ierbos al pajistilor, precum si a celor nedorite pe pajisti, plante toxice pentru animale sau plante care pot imprima gust, aspect sau miros nespecific produselor primare de origine animala.

Legumicultura

Se procura seminte, ingrasaminte chimice, insecto-fungicide necesare in primul rand producerii rasadurilor;

Se verifica starea culturilor de toamna, evacuand la nevoie apa de pe culturi;

Se transporta in continuare gunoiul necesar pentru rasadnite;

Se incepe amenajarea rasadnitelor;

Se seamana in rasadnite varza timpurie, conopida timpurie si gulioarele;

Legumicultorii care au sera pot sa inceapa plantatul tomatelor si ardeiului, pentru cultura fortata;

Pomicultura

Urmarirea, prevenirea si protejarea plantatiilor impotriva atacului rozatoarelor din livada;

Daca timpul permite se pot executa taieri de fructificare la speciile de semintoase;

In plantatiile pe rod se pot efectua taieri de intretinere a pomilor urmarindu-se obtinerea unui echilibru intre procesele de rodire si cele de crestere, indepartarea drajonilor si lastarilor de pe colet;

Aprovizionarea din timp cu pesticide eficiente si autorizate;

Efectuarea tratamentelor de iarna cu substante specifice (zeama bordeleza, zeama sulfo-calcica, uleiuri minerale).

Sursa selectiva: azm.gov.ro

Print Friendly