Pentru a avea familii de albine sanatoase si rezistente, este important sa efectuam o serie de lucrari apicole chiar de la inceputul primavarii. Dintre cele mai importante operatiuni pe care apicultorii trebuie sa le faca chiar din luna martie putem aminti verificare stupinei, a matcii, largirea stupilor in vederea introducerii ramelor la ouat, precum si efectuarea unor tratamente, in special contra nosemozei albinelor.
Pentru a afla mai multe detalii despre lucrarile apicole care trebuie realizate in primavara am stat de vorba cu apicultorul Cosmin Mesesan, originar din localitatea Jac, judetul Salaj, specializat in cresterea matcilor de multiplicare.
Verificarea stupinei
O prima operatiune pe care crescatorii trebuie sa o realizeze la inceputul primaverii se refera la verificarea stupinei. Mai exact, fiecare stup trebuie luat in parte, verificandu-se prezenta matcii si a starii albinelor. In cazul in care acestea nu si-au facut deja o curatenie in interiorul stupului, ramane in sarcina apicultorului.
„Invelisurile stupului care s-au umezit in timpul iernii si au prins mucegai trebuie inlocuite. De asemenea, trebuie sa montam hranitoarele pentru sirop si sa punem o turta proteica foarte buna cu pole. In acest fel stimulam matca sa depuna cat mai multe oua, timpuriu. Apoi, continuam stimularea cu sirop de zahar 1:1, adaugand totodata Protofil pentru a combate nosemoza albinelor. Acest lucru este obligatoriu, deoarece in ultimul an, nosemoza a facut ravagii in multe stupine. E important sa dam preventiv aceste tratament”, explica, pentru StiriAgricole.ro, apicultorul Cosmin Mesesan.
In cazul in care apicultorul are un stup in care nu a mai gasit matca, este obligatoriu sa se aduca, intr-un timp cat mai scurt, o matca de la rezerva sau sa se realizeze o unficare a respectivului stup cu altul in care se regaseste matca.
Stramtorarea cuibului
Tot in cadrul primului control al stupinei, apicultorii vor realiza operatiunea de „stramtorare a cuibului”, pentru a pastra o temperatura constanta familiilor de albine.
„Daca am pus 8 rame la iernat, in primavara cu siguranta vom avea 1-2 rame goale de albine. Acelea trebuie sa le scoatem afara, iar ramale care raman e necesar sa le acoperim compact cu albine. Daca nu facem stramtorarea cuibului nu se va mentine o temperatura constata de incubare, necesare pentru cresterea puietului. Trebuie sa avem o temperatura de circa 34-35 de grade Celsius”, mai spune apicultorul.
In procesul de stramtorare, cuibul trebuie aranjat catre peretele stupului care este cel mai expus soarelui. Astfel, fagurii cu puiet se pun in mijloc, acestia fiind marginiti de faguri cu miere si pastura. In cuib este important sa lasam strict atatia faguri cat pot acoperi albinele si care trebuie sa aiba numai celule de lucratoare. Rezerva de hrana pentru o familie de albine trebuie sa fie de minimum 4 kg de miere si pastura. Cuibul se limiteaza cu o diafragma mai scurta, dincolo de ea fiind asezati fagurii cu resturi de miere, aceasta delimitand compartimentul de hranire.
Dezinfectia stupilor
O alta lucrare importanta pe care crescatorii de albine trebuie sa o faca este dezinfectia stupilor, operatiune care ajuta pastrarii sanatatii familiilor de albine. Lazile se curata de resturile de ceara, propolis sau de pete diareice si apoi se dezinfecteaza cu o solutie recomandata. Urmeaza o limpezire, o uscare, iar apoi flambarea cu flacara. O serie de apicultori recomanda ca dezinfectia stupilor sa se faca fara utilizarea produselor toxice.
Largirea cuiburilor
Spre inceputul lunii aprilie, atunci cand temperaturile devin din ce in ce mai mari, apicultorii pot incepe si lucrarile pentru largirea cuiburilor, operatiune necesare pentru introducerea ramelor la ouat.
„Fiecare familie in parte iti spune ce ai de facut. Daca vad ca o familie e suprapopulata cu albine poti sa faci o spargere a cuibului in centru sau in 2 parti, in lateral, cu 2 rame bune pentru ouat. Fiecare face dupa tehnica lui. In general, la stupii buni merita spart cuibul in centru, deoarece cand am introdus o rama in centru, a doua zi deja e ouata. Daca o pun in lateral mai dureaza cateva zile”, mai spune Cosmin Mesesan.
Tot in luna aprilie, crescatorii de albine vor monta si colectoarele de polen. Acest lucru e necesar deoarece in multe cazuri polenul blocheaza cuibul, iar matca nu mai are unde depune ouale.
Surse selective: Stuparitul.com