Bunicii care au lucrat la CAP scapă de datorii către sistemul de asigurări sociale

Facebook
Twitter

Pensionarii provenind din sistemul asigurărilor sociale ale agricultorilor care au beneficiat de pensie de invaliditate, iar înainte de 2003 au împlinit vârsta legală de pensionare și li s-a stabilit pensia de limită de vârstă vor fi scutiți de plata unor obligații către stat, impuse de Curtea de Conturi.

Pensia medie a categoriei de pensionari vizate de noua lege era, la nivelul lunii august 2013, de 347 de lei, iar beneficiarii împliniseră în 2003 deja vârsta legală de pensionare, așadar acum au între 70 și 75 de ani. Acestora li se impută sume de 7.000-8.000 de lei, pe care nu au cum să le restituie, ca urmare a unor decizii ale Curții de Conturi, se arată în expunerea de motive, semnată de inițiatorii legii.

Cum s-a ajuns aici

Legislația ulterioară stabilirii pensiei de limită de vârstă a condus la majorări succesive ale pensiei primite de cei care au lucrat la cooperativele agricole (CAP) înainte de 1990. Recent, Curtea de Conturi a stabilit că, în cazul persoanelor aflate anterior pensionării pentru limită de vârstă în situații de invaliditate, majorarea nu trebuia aplicată la pensie în intregralitatea sa, ci doar pentru partea corespunzând stagiului de cotizare în cadrul fostelor CAP-uri.

În consecință, o parte din pensie fiind ilegal majorată, Curtea de Conturi a obligat casele de pensii să calculeze datoriile pe care trebuie să le restituie pensionarii de la țară pe o perioadă de trei ani retroactiv, se arată în expunerea de motive. În document se mai precizează că atât beneficiarii, cât și funcționarii caselor de pensii s-au aflat în eroare la stabilirea cuantumului pensiilor, astfel că paguba nu s-a produs din vina foștilor lucrători la CAP, ci din interpretarea deficitară a legislației.

Drept urmare, debitele pensionarilor proveniţi din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor către bugetul de stat, aflate în sarcina acestora la data intrării în vigoare a legii promulgate ieri de președintele Traian Băsescu, generate de interpretări neunitare ale prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2003 privind majorarea pensiilor din sistemul public provenite din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor, aprobată prin Legea nr. 383/2003 şi ale prevederilor Legii nr. 250/2007 pentru modificare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, se scutesc de la plată.

Potrivit actului normativ, contribuţia de asigurări de sănătate sau, după caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plată conform prevederilor noii legi, nu se recuperează. Prevederile se aplică și în cazul debitelor constatate după intrarea în vigoare a legii.

Nu vor fi scutite de la plată debitele care au drept cauză culpa debitorului, materializată în  folosirea de către acesta a unor documente neconforme realităţii sau declararea de către acesta a unor date nereale care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE