Bunastarea animalelor, o prioritate pentru Germania. Cum se vor modifica fermele si cine va suporta costurile?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Germania este in cautarea unor metode prin care sa imbunatateasca standardele de bunastare a animalelor si ia in calcul chiar introducerea unor noi taxe pentru realizarea acestui lucru, aspect care produce ingrijorari in randul crescatorilor de animale din aceasta tara.

„Societatea noastra doreste mai multa bunastare pentru animale. Fermierii nostri doresc mai multa bunastare pentru animale. Dar mai multa bunastare a animalelor in grajduri si pe campuri nu este gratuita!”, a declarat recent ministrul german al agriculturii, Julia Klöckner, dupa prezentarea unui studiu privind conversia favorabila bunastarii in cresterea animalelor.

Cu aceste cuvinte, Klöckner a aparat o potentiala restructurare a sectorului zootehnic din Germania, subliniind ca „eficienta economica trebuie sa mearga mana in mana cu o bunastare sporita a animalelor”.

Cu toate acestea, presiunea pentru ridicarea standardelor de bunastare a animalelor are un pret.

Potrivit ministrului, exista in prezent mai multe propuneri privind modul de restructurare si finantare a cresterii animalelor in Germania.

Acestea au fost explorate in studiul de fezabilitate mentionat mai sus, comandat de Klöckner, ale carui rezultate au fost publicate in martie.

Studiul analizeaza ambitiile Berlinului de a modifica fermele germane in conformitate cu standardele de bunastare a animalelor, la costuri estimate la 2,9 miliarde de euro pana in 2025 si 4,3 miliarde de euro pana in 2030. Administratia germana a promis 300 de milioane de euro in acest scop, ca parte a programul sau de stimulare economica, dar studiul este conceput pentru a contura modalitatile prin care deficitul ar putea fi finantat.

Acestea includ un impozit mai mare pe vanzarile de produse de origine animala, o „taxa suplimentara asupra bunastarii animalelor”, in plus fata de impozitul pe venit si impozitul pe profit si platile directe de la UE.

Ministerul german al agriculturii a avertizat insa ca, desi ar dori ca tara sa devina un pionier in UE in materie de bunastare a animalelor, aplicarea unor standarde mai stricte fermierilor germani decat standardele minime ale UE trebuie justificata.

Acest lucru inseamna ca o eticheta a bunastarii impusa de stat ar trebui sa ramana voluntara, iar designul acesteia „nu ar trebui sa exprime nicio preferinta pentru produsele de origine germana”, potrivit studiului Comisiei Borchert.

Impunerea unor standarde mai stricte fermierilor germani ar fi compatibila cu principiile liberei circulatii din UE daca acestea nu sunt „legate de o interdictie de comercializare sau de cerinte specifice de etichetare pentru produsele importate din alte state membre”, au adaugat autorii studiului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE