Vreme caldă pentru perioada 8-12 noiembrie 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sub aspect termic, în perioada 8-12 noiembrie, va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, pe întreg teritoriul agricol al ţării, potrivit buletinului agrometeorologic, realizat de Administrația Națională de Meteorologie.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 5…19°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…9°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 12…23°C, în toate zonele de cultură.

Temperatura minimă a aerului se va situa între -4…14°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va înregistra valori cuprinse între 6…20°C, optime parcurgerii proceselor de vegetaţie la culturile de toamnă deja înfiinţate.

Precipitaţiile sub formă de ploi locale vor fi nesemnificative din punct de vedere agricol în toată ţara, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, în stratul de sol 0-20 cm, se va menține în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă), se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, estul şi local sudul țării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va determina intensificarea proceselor de creştere şi dezvoltare, în aproape toate zonele de cultură. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi în general bună şi medie pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol.

Culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor continua fazele de germinare (70-100%), răsărire (30-100%) şi apariţia primelor frunze (10-100%).

Ȋn funcţie de data semănatului, la cultura de rapiţă predominante vor fi fazele de răsărire (30-100%) şi înfrunzire (5-14 frunze), în majoritatea regiunilor agricole.

Speciile pomi-viticole vor înregistra maturarea lemnului/coardelor şi îngălbenirea/căderea masivă a frunzelor, în toate plantaţiile.

Lucrările agricole de sezon (eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale, arături, fertilizări) se vor efectua în condiţii bune, la nivelul întregii ţări.

Recomandări de specialitate:

  • Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale și continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă;
  • Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile înființate în epoca optimă;
  • Administrarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE