Buletin agrometeorologic pentru perioada 25- 30 iulie 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În intervalul 25-30 iulie, temperaturile se vor situa peste mediile multianuale, precipitațiile vor fi sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar seceta pedologică se va menţine în sud-estul şi local în vestul, sudul şi estul ţării, potrivit buletinului agrometeorologic, realizat de ANM.

Caracteristici meteorologice

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 18…29°C, valori mai ridicate cu 1…6°C în raport cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 23…34°C, în aproape toată ţara. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 12…24°C, în majoritatea zonelor de cultură.

Se prognozează ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. La începutul perioadei vor fi condiţii de producere a grindinei, iar izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor menţine în sud-estul şi local în vestul, sudul şi estul ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Procesele de creştere şi dezvoltare la toate culturile agricole se vor desfăşura normal, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă în sol, iar în zonele afectate de seceta pedologică, evoluţia fenologică la speciile prăşitoare va fi încetinită, starea de vegetaţie a plantelor menţinându-se medie şi slabă.

La grâul de toamnă înfiinţat în perioada optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar culturile întârziate fenologic din jumătatea de nord a ţării se vor afla la maturitatea în ceară şi deplină (10-100%).

Floarea-soarelui va parcurge înflorirea şi maturitatea în ceară (10-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol, cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună, respective medie şi slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică.

Cultura de porumb va înregistra înfrunzirea (12-21 frunze), apariţia paniculului (80-100%), înflorirea şi mătăsirea (10-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-90%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol.

La sfecla de zahăr vor predomina dezvoltarea aparatului foliar, alungirea sau îngroşarea axei hipocotile (60-100%), iar, la cartoful pentru consum, creşterea lăstarilor laterali, formarea şi creşterea tuberculilor (90-100%), precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară.

În plantaţiile pomicole se vor continua înfrunzirea, creşterea și coacerea rodului, dezvoltarea  mugurelui terminal şi acumularea zaharurilor în fructe la soiurile de consum, precum şi recoltarea la cais, piersic, prun, măr, păr.

În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie va parcurge creşterea frunzelor, lăstarilor, iar, la soiurile extratimpurii şi timpurii de masă, creşterea boabelor.

În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu în bune condiţii.

Recomandări de specialitate:

  1. Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă şi fructele de sezon;
  2. Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, fertilizări, erbicidări, praşile manuale);
  3. Eliberarea terenurilor de resturile vegetale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE