Buletin agrometeorologic pentru perioada 20-26 noiembrie 2014: vin ploi, lapoviţă şi ninsoare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Perioada 20-26 noiembrie 2014 se va caracteriza printr-o vreme pe ansamblu normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -3…10°C, în aproape toate zonele de cultură, limite apropiate de normele climatologice.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 1…13°C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va situa între -6…8°C, în majoritatea regiunilor agricole, fiind condiții de producere a brumei şi a înghețului la sol.

Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ploi locale în aproape toată țara, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în centrul şi estul teritoriului, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.

Ȋn primele zile ale intervalului, cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 40-50 l/mp, îndeosebi în estul țării.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă pe adȃncimea de sol 0-50 cm în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi izolat puternică) se vor menține îndeosebi în centrul, sud-estul şi local în estul țării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă se vor desfăşura în general normal pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în depresiunile din nordul şi centrul ţării, ritmurile de vegetaţie vor evolua uşor mai lent.

Fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor înregistra răsărirea (50-100%), apariţia frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrățirea (10-80%).

Starea de vegetaţie a cerealierelor se va menţine pe ansamblu bună şi medie, iar pe suprafeţele cu deficite de apă în sol şi în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.

Cultura de rapiţă îşi va definitiva faza de răsărire (100%), continuându-se totodată înfrunzirea (6-15 frunze), plantele prezentând o stare de vegetaţie în general bună şi medie.

Ȋn plantaţiile pomicole și viticole va fi posibilă finalizarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, continuându-se totodată căderea masivă a frunzelor, speciile fiind în general bine adaptate condiţiilor de iernare.

Ȋn zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări etc.) se vor desfășura în condiţii relativ bune.

Recomandări de specialitate:

  • Continuarea şi chiar finalizarea arăturilor adânci de toamnă;
  • Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile înființate în epoca optimă;
  • Lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE