Buletin agrometeorologic pentru perioada 14-18 iulie 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea va ține cu fermierii în această săptămână, chiar dacă se vor semnala averse, însoțite de căderi de grindină și vijelii pe alocuri, potrivit buletinului agrometeorologic pentru perioada 14-18 iulie 2014, realizat de specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Caracteristici meteorologice

Vremea normal de la începutul intervalului va intra treptat într-un proces de încălzire, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 15…25°C, în primele zile ale perioadei, limite apropiate de mediile multianuale şi 19…27°C în restul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 20…32°C, în toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului va oscila între 10…22°C, la scara întregii țări.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat, la începutul intervalului, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, şi vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și izolat extremă) se vor înregistra în Maramureș, cea mai mare parte a Crișanei, Banatului, Dobrogei, vestul și izolat în centrul Transilvaniei, local în estul Munteniei și sudul Moldovei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În aceste condiţii, atât procesele de coacere şi maturare la speciile de toamnă, cât şi cele de creştere şi dezvoltare la culturile prăşitoare se vor desfășura pe ansamblu normal pe majoritatea suprafeţelor agricole şi mai intens pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Uniformitatea şi vigurozitatea culturilor prășitoare se va prezenta în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe terenurile agricole cu deficite ridicate de apă în sol.

La grâul de toamnă înfiinţat în epoca optimă se vor continua lucrările de recoltare, iar semănăturile tardive vor parcurge fazele de maturitate în ceară şi deplină (60-100%).

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla la formarea capitulului (80-100%), înflorire (60-100%) şi maturitate în ceară (10-30%).

Funcţie de precocitatea hibridului, porumbul va parcurge fazele de formare a paniculului (60-100%), înflorire şi mătăsire (10-100%).

În principalele bazine de cultură, la sfecla de zahăr vor predomina înfrunzirea (70-100%),  precum şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (10-100%).

Cartoful pentru consum va înregistra creşterea tuberculilor şi înflorirea (10-100%), în majoritatea zonelor de cultură.

Pomii fructiferi din toate plantaţiile se vor afla la înfrunzire, creşterea frunzelor/rodului şi coacerea fructelor, continuându-se totodată lucrările de recoltare la soiurile de sâmburoase.

În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se vor semnala în continuare creşterea lăstarilor/frunzelor, formarea şi creşterea boabelor.

În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole în câmp (praşile mecanice/manuale, erbicidări, tratamente fito-sanitare) se vor desfăşura pe ansamblu, în condiţii relativ bune.

Recomandări de specialitate:

  1. Recoltarea, transportul, depozitarea produselor agricole de sezon, precum şi eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  2. Continuarea lucrărilor de întreţinere la speciile prăşitoare, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, praşile manuale).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE