În intervalul 24 – 30 ianuarie 2014 vremea se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara. Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), pe aproape toată suprafaţa agricolă.
Totodată, în jumătatea de sud a ţării, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar vântul va prezenta intensificări local cu aspect de viscol.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -14…2°C, abaterile termice negative fiind de 1…6°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura maximă a aerului se va situa între -13…8°C, pe aproape toată suprafaţa agricolă.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -15…2°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în nordul Moldovei, producându-se îngheţ la sol.
Caracteristici agrometeorologice. Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Local în estul şi sud-estul ţării se vor înregistra deficite moderate de apă în sol.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole. În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în aproape toate zonele de cultură. Pe fondul temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol, vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar prin îngălbeniri/arsuri ale vârfului frunzelor, îndeosebi pe arealele agricole fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial (sub 10 cm.).
Fenologic, la orzul şi grâul de toamnă se vor semnala în continuare răsărirea (75-100%), apariţia frunzei a treia (30-100%) şi înfrăţirea (10-100%).
Cultura de rapiţă va înregistra faza de înfrunzire (8-12 frunze), pe majoritatea suprafeţelor cultivate.
În toate plantaţiile pomi-viticole se va continua repausul biologic, speciile fiind în general bine adaptate la condiţiile de pe parcursul iernii.
Pe ansamblu, lucrările agricole în câmp vor fi întrerupte temporar.
Recomandări de specialitate:
– verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomicole şi viticole;
– administrarea îngrăşǎmintelor minerale complexe la speciile de toamnǎ semănate în epoca optimă.