Bugetul de la Agricultură pe 2015, majorat pentru cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene nerambursabile

Facebook
Twitter

Agricultura, piaţă pe baza căreia s-au clădit speranţele de creştere economică din ultimii trei ani, are alocat în bugetul pentru anul viitor 23,9 miliarde de lei, în creştere cu 29% faţă de 2013.

Aceasta este şi una dintre cele mai mari creşteri dintre toate bugetele alocate ministerelor, potrivit Ziarului Financiar.

Creşterea de la Agricultură este generată de majorarea bugetului pentru proiectele de investiţii pe fonduri europene, segment care va creşte anul viitor cu o treime la 20,3 miliarde de lei şi va acoperi 85% din banii alocaţi acestui minister. La banii destinaţi proiectelor pentru fonduri europene se mai adaugă şi alte 1,4 miliarde de lei pentru subvenţiile directe. Banii alocaţi de Agricultură pentru proiectele de fonduri UE şi pentru subvenţii reprezintă avansurile primite de la Bruxelles pentru de­mararea proiectelor din ferme dar şi banii de la buget pentru cofinanţarea proiectelor, plata TVA, suplimentarea din fonduri naţionale a subvenţiilor directe sau alte instru­mente de tipul celor de ajutor de stat pentru susţinerea producătorilor agricoli.

Creşterea bugetului pentru pro­iecte pe fonduri europene vine în contextul în care anul viitor ministerul Agriculturii va deschide primele linii de finanţare pentru programul de fonduri de investiţii de 9 miliarde de euro ce se va desfăşura până în 2020. Proiectele de fonduri europene, disponibilul financiar pentru acest segment şi apetitul statului pentru a cofinanţa aceste dosare, reprezintă un element important pentru afa­cerile fermierilor având în vedere că aceştia  s-au înghesuit în ultimii ani să depună dosare pentru astfel de investiţii având în vedere că pe banii Bruxellesului ei au cumpărat tractoare, combine sau au ridicat ferme de porci, vaci, silozuri sau fabrici de procesare în industria alimentară.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE