Dupa ce ingheturile tarzii din februarie si martie i-au afectat puternic pe pomicultori, iata ca si viticultorii se vad pusi intr-o situatie extrem de delicata. Oscilatiile frecvente de temperatura au compromis aproape in totalitate viile din mai multe localitati gorjene, lasandu-i pe viticultori, la propriu, cu ochii in lacrimi. Specialistii spun ca productia de struguri va scadea drastic la circa 500 kg pe hectar, in conditiile in care intr-un an normal aceasta este de aproximativ 12 tone la hectar.
„In judetul Gorj avem o suprafata de 3.729 de hectare de vie. Va pot spune ca majoritatea comunelor sunt afectate, unele mai puternic, altele mai putin de bruma si inghetul pe care l-am avut. De exemplu, pagubele cele mai mari s-au produs in localitatile gorjene Telesti, Balesti si Balanesti. Aici, via e afectata in proportie de suta la suta. Anul acesta a fost unul capricios, in sensul ca din ianuarie am avut temperaturi pozitive, peste normal. In primavara au venit chiar temperaturi de vara, de 25-30 de grade. Viile au fost mult mai avansate ca vegetatie. Ulterior, temperaturile au scazut chiar si sub pragul inghetului. Pe 27 aprilie, dimineata la ora 6.00, am avut -25 grade Celsius, bruma si inghet. Partea si mai proasta a fost ca imediat dupa aceasta bruma a iesit soarele pe cer. Daca aveam o incalizire treptata, poate nu aveam asemenea pagube”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dan Tanasescu, directorul Directiei Agricole Gorj.
In urma acestor ingheturi tarzii, specialistii considera ca productia de struguri din acest an va scadea la circa 500 kg pe hectar, in conditiile in care intr-un an bun aceasta este de aproximativ 12 tone la hectar.
„Productia e diminuata drastic in acest an. Noi estimam ca vom avea circa 500 kg de struguri la hectar, o scadere foarte puternica. De obicei productia medie este de 12 tone la hectar. Via o sa-si revina, insa productia pe anul acesta e compromisa. Lastarii de vie sunt cei mai sensibili, de aceea vita de vie este cea mai afectata cultura. Unele comune nu sunt afectate atat de mult, dar in unele zone iti vine sa plangi”, ne-a mai spus directorul Directiei Agricole Gorj.
Unul dintre viticultorii afectati este si Vasile Cochina, din localitatea Balanesti, care afirma si el ca productia de struguri din acest an este pierduta.
„Aproape 80-90% din productia de anul acesta s-a dus. Via o sa se refaca, insa pentru anul acesta cel mult putem sa salvam circa 10% din productie. Asemenea fenomene s-au mai petrecut pe la noi, la niste intervale de timp. De exemplu, acum 8-9 ani am avut ceva semanator. In luna mai, pe data de 5, s-au inregistrat -5 grade Celsius, insa atunci vegetatia era mult intarziata. Anul acesta, la -3 grade, ne-a pus pe butuci”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, viticultorul Vasile Cochina.
Acum, viticultorii se tem ca in vara sa nu fie loviti si de grindina. „Speram sa putem salva ce se mai poate si sa nu ne trezim cu o grindina la vara. Pentru productia de anul viitor trebuie sa pregatim niste lucrari mai speciale, niste pliviri mai atente, pentru ca trebuie sa lasi elementele de rod pentru la anul, care sunt formate pe lastarii de anul acesta”, ne-a mai spus Vasile Cochina.
Viticultorii isi pun sperantele ca autoritatile vor intelege dificultatile majore prin care trec si ii vor sprijini cu un ajutor de stat. „Noi am transmis la minister o situatie despre ceea ce s-a intamplat, acum o sa vedem daca se va acorda sau nu ajutor de minimis. Noi avem sperante, insa cred ca o sa fie mai greu, tinand cont ca si alte judete au fost afectate precum Hunedoara, Arad, Alba, Mehedinti”, ne-a mai declarat Dan Tanasescu, directorul Directiei Agricole Gorj.
In judetul Gorj soiurile predominante sunt Feteasca Regala, Muscatul Ottonel, precum si Cabernet sau Sauvignon blanc.
In 2015, din cauza precipitatiilor abundente, productia de vin a Romaniei a fost de 4,093 de milioane de hectolitri, cu circa 20% mai mica fata de cantitatea inregistrata in 2013, de 5,113 milioane de hectolitri, conform datelor Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV).