Brexit. Laurentiu Baciu, despre iesirea Marii Britanii din UE: Este un semnal de alarma!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Brexit. Este pentru prima data cand o tara a Uniunii Europene decide sa nu mai faca parte din blocul comunitar. Marea Britanie a hotarat, potrivit referendumului organizat joi, ca nu mai vrea sa fie condusa de oficialitatile de la Bruxelles. Ce impact are acest lucru pentru Romania si pentru piata agricola de la noi? Pentru a afla o parte din raspunsuri am discutat cu Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

„Este un semnal de alarma cu privire la politica dusa de Europa, in special de Bruxelles, unde cateva tari care sunt mai in forta isi trag foc numai la oala lor. Acest lucru, bineinteles, deranjeaza si tine pe loc unele tari. In loc sa evoluezi, involuezi. Cazul Romaniei. Parca mai libera era piata inainte de a intra in Europa, singura problema era ca nu ieseai cu buletinul afara. Intr-un cuvant, ceea ce am obtinut pana acum bun de la UE e ca s-a eliminat viza de la pasaport, insa pretul pe care l-am platit a fost foarte mare. Am dat toata industria, dam acum si agricultura”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Baciu, intrebat despre Brexit.

Liderul LAPAR considera ca piata produselor agricole din Romania a suferit o reducere puternica, in contextul in care tara noastra a devenit mai degraba un stat consumator decat unul exportator.

„Eu nu am simtit din punct de vedere al pietei agricole ca sunt oarecum avantajat datorita apartenentei la UE. Din contra. Ganditi-va cat se producea in Romania, sa vorbim de carne, pana sa intram in UE, si ce s-a intamplat dupa. Nu s-au deschis noi complexe zootehnice odata cu apartenenta la UE, ci mai degraba s-au inchis. (…) Cred ca le-a ajuns cutitul la os britanicilor. Noi ce avantaje avem? Asteptam ora exacta de la Bruxelles, pentru a primi aprobarea pentru tot ce facem”, ne-a mai spus liderul LAPAR.

Numaratoarea finala a voturilor de la referendumul de joi din Marea Britanie confirma ca majoritatea britanicilor au optat pentru Brexit, respectiv iesirea tarii lor din Uniunea Europeana. Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegatori au votat în favoarea Brexit-ului, prezenta la vot fiind de 72,2%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE