Bloomberg: cresteri uriase ale pretului la porumb in SUA, dupa pagubele provocate de un uragan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pretul porumbului la bursa de cereale a coborat miercuri la cel mai mic pret din ultimele 7 saptamani, dupa ce uraganul Ida a distrus mai multe instalatii portuare din New Orleans, ceea ce a generat ingrijorari ca porumbul nu va putea fi livrat, noteaza Bloomberg.

Cotatiile futures la contractele cu livrare in decembrie au scazut miercuri cu 3,2% pana la 5,2525 dolari per bushel (25,40 kilograme), cel mai scazut nivel inregistrat dupa mijlocul lunii iulie.

SUA sunt cel mai mare furnizor de porumb si aproximativ doua treimi din exporturile sale de porumb si soia ies prin porturile din jurul orasului New Orleans. Uraganul Ida a lasat peste un milion de case si firme din statul Louisiana fara energie electrica si a inchis terminalele de export din New Orleans. In plus, lanturile de aprovizionare cu alimente erau deja supuse unor presiuni severe in contextul pandemiei, care a provocat mai multe crize, de la ambalaje si pana la soferi de camion.

“Nave, barje si instalatii sunt intr-o stare dezastruoasa si va fi nevoie de timp pentru a le repune in functiune”, estimeaza analistul Advance Trading Inc, Drew Moore.

Daca pagubele provocate de uraganul Ida terminalelor portuare din New Orleans vor persista, aceasta ar putea provoca o acumulare a stocurilor tocmai intr-un moment in care fermierii din centrul SUA incep sa stranga noua recolta.

Cele mai recente estimari ale guvernului american arata ca la soia si porumb conditiile nu au suferit modificari in raport cu saptamana precedenta. Ambele cereale au continuat sa inregistreze scaderi in august, pentru a patra luna consecutiva, pe fondul incertitudinilor cu privire la evolutia cererii si a reducerii ingrijorarilor privind conditiile meteorologice. Este vorba de cea mai lunga perioada de scadere inregistrata la porumb in ultimul an si dupa 2014 la soia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE