BLACK FRIDAY 2014: avantaj sau păcăleală pentru consumator? Ferește-te de țepe!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Anul acesta, retailerii au dat startul campaniilor de Black Friday 2014 mai devreme, însă consumatorii trebuie să fie atenți la oferte, pentru a nu ieși în pierdere.

Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România – InfoCons a pregătit o listă cu sfaturi care să te scape de neplăceri dacă faci cumpărături de Black Friday 2014:

 • Poți cumpăra produsele dorite de Black Friday 2014 din magazinele clasice sau magazinele online, dar trebuie să fii atent la ofertele prezentate și mai ales trebuie să-ți cunoști drepturile! Examinează cu atenție ofertele de Black Friday 2014 ale comercianților, analizează „chilipirurile” oferite pe site-uri de Black Friday 2014. Uneori, site-urile sunt deblocate abia când începe perioada cumpărăturilor de Black Friday 2014, însă produsele sunt disponibile abia în ziua de luni sau uneori chiar în luna decembrie.
 • Dacă ai cumpărat un produs prin intermediul unui magazin online de Black Friday 2014 și când a fost livrat ai constatat că nu este produsul dorit, ai dreptul să te răzgândești în termen de 10 zile lucrătoare din momentul livrării și să îți primești banii înapoi, fără să explici de ce teai răzgândit și fără să fii obligat la penalități. În schimb, trebuie să-ți asumi costurile directe efectuate cu returnarea produsului. În cazul în care comerciantul nu îți transmite în scris până la data livrării toate informațiile necesare, această perioada se poate prelungi până la 90 de zile. Aceste drepturi nu se aplică atunci când cumperi ziare, înregistrări audio, video sau programe informatice, dacă acestea au fost  desigilate; produsele care se pot degrada rapid, de exemplu anumite alimente, produsele personalizate, pachete turistice, cumpărături făcute pe o platformă de licitații online, servicii financiare pentru care se aplică reguli specifice, pariuri și participarea la loterie.
 • Înainte de a cumpăra ceva de Black Friday 2014, comerciantul este obligat să îți dea informații complete despre: compania sa și datele de contact, caracteristicile produsului, preț, inclusiv toate taxele și comisioanele, metode de plată, precum și costurile livrării, dreptul de a denunța unilateral contractul  și data aproximativă a livrării.
 • Atunci când cumperi online de Black Friday 2014, perioada de livrare nu poate fi mai lungă de 30 de zile.

Atenție la riscurile cumpărăturilor online de Black Friday 2014!

 • Site-uri false: un website bine realizat nu reprezintă automat un indiciu că respectiva companie respectă legea. Nu cumpăra de Black Friday 2014 de pe un site care nu îți oferă în mod clar datele de contact, precum și informații despre identitatea companiei.
 • Asigură-te că magazinul online are o secțiune de politică de confidențialitate.
 • Atunci când cumperi prin internet de Black Friday 2014, ai aceleași drepturi privind garanția, ca și atunci când cumperi dintr-un magazin obișnuit.
 • Poți beneficia de repararea sau înlocuirea produsului, în principiu la alegerea ta, cu excepția cazului în care costurile legate de măsura aleasă sunt mult mai mari decât costurile pentru cealaltă măsuraă. De exemplu, tu alegi înlocuirea, dar costurile acesteia sunt mai mari decât cele pentru reparație. Toate costurile legate de reparație sau înlocuire sunt suportate de vânzător.
 • Asigură-te mereu că etichetele și sigiliile aplicate de fabricant rămân intacte. Vânzătorul poate refuza să ia măsurile reparatorii pentru produsele desigilate.

Ai dreptul la o reducere corespunzătoare a prețului sau poți chiar renunța la produsul cumpărat de Black Friday 2014, în cazul în care:

 • Nu beneficiezi de repararea sau înlocuirea lui;
 • Vânzătorul nu a reușit să remedieze defectul într-un timp rezonabil;
 • Remedierea defectului este în dezavantajul tău.

Nu uita!

 • Păstrează întotdeauna bonul fiscal sau factura pentru produsele cumpărate de Black Friday 2014. Acestea dovedesc data și locul achiziționării produsului;
 • Păstrează și copii ale tuturor documentelor primite de la comerciant, originalele se pot pierde;
 • Verifică dacă durata reparației este trecută în garanție.

Dacă vrei să faci o sesizare de Black Friday 2014, sună la 021 9551 sau trimite un mail pe reclamatii@protectia-consumatorilor.ro!

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE