Alertă în județul MUREȘ. 13 noi focare de boala limbii albastre

Facebook
Twitter

Autorităţile informeză despre apariția a 13 noi focare de boala limbii albastre, confirmate în şapte localităţi din judeţul Mureş. Proprietarii sunt obligaţi să anunţe medicul veterinar, imediat ce apar primele simptome.

Primul focar de boala limbii albastre a apărut în România pe 21 august, iar de atunci epidemia s-a extins. Măsurile impuse de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANSVSA) şi pentru siguranţa alimentelor nu au fost de ajuns. În 10 octombrie, în judeţul Mureş au fost confirmate alte două focare, în comunele Vânători şi Brâncoveneşti.

La mai bine de o lună de atunci, animalele se îmbolnăvesc în tot judeţul Mureș. Până acum, un singur animal care prezenta simptomele virusului bolii limbii albastre a murit, conform informațiilor transmise de Alexandra Pavel de la studioul TVR Tîrgu Mureş. Boala nu se transmite la om, iar laptele şi carnea provenite de la vitele afectate nu reprezintă niciun pericol.

Noi focare de boala limbii albastre.  SIMPTOME:  febră mare, salivare excesivă, gura şi limba îşi schimbă culoarea, animalele bolnave nu se mai pot hrăni, nici adăpa.

Proprietarii sunt obligaţi să anunţe medicul veterinar, imediat ce apar primele simptome. Boala limbii albastre se manifestă prin febră mare şi salivare excesivă, iar gura şi limba îşi schimbă culoarea. Animalele bolnave nu se mai pot hrăni, nici adăpa.

Boala limbii albastre este o maladie infecţioasă gravă care atacă doar rumegătoarele şi este transmisă prin muşcătura unor ţânţari dintr-o specie provenită din Africa. Poate fi prevenită prin vaccinare şi prin stropirea grajdurilor cu soluţii împotriva ţânţarilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE