Bisericile si manastirile ar putea pierde circa 1 milion de euro din subventiile pe suprafata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Bisericile si manastirile care beneficiau anual de subventiipe suprafata de la APIA, in valoare de mii de euro, nu vor mai avea acest drept din 2015, decat daca au ca obiect principal de activitate agricultura, conform noilor reguli ale Comisiei Europene. Astfel, cel putin 1 milion de euro ar putea sa nu mai ajunga la manastirile si bisericile care solicitau anual subventii agricole.

In anii precedenti, bisericile si manastirile din Romania au obtinut sume generoase ca subventii agricole pentru suprafetele de teren pe care le detin. De exemplu, in 2014, un numar de 15 manastiri si biserici au incasat peste 4 milioane de lei drept subventii pe sufrafata, conform datelor furnizate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), la solicitarea StiriAgricole.ro.

In topul bisericilor si manastirilor care au primit cele mai mari subventii in 2014 regasim Manastirea Neamt, aceasta beneficiind anul trecut de subventii pe suprafata in valoare de peste 766.000 de lei, adica de doua ori mai mult comparativ cu sumele primite in 2013, cand lacasul de cult a incasat subventii de circa 304.000 de lei.

Alte sume importante au fost primite in contul subventii pe suprafata in 2014 de Manastirea Varatec – 474.835 lei, Manastirea Agapia – 448.457 lei, Manastirea Secu – 387.002 lei, Parohia Reformata Borosneu Mare, din judetul Covasna – 371.788 de lei, sau Manastirea Ponor, din judetul Alba – 315.509 lei.

Conform noii Politici Agricole Comune (PAC), lacasurile de cult care solicita de acum incolo subventii agricole trebuie sa aiba ca obiect principal de activitate agricultura, conform codului CAEN. In lipsa acestui lucru, bisericile si manastirile nu vor mai fi eligibile pentru completarea cererilor pentru subventii.

„In prezent exista cateva lacasuri de cult care au aplicat pentru Ajutoarele Nationale Tranzitorii (ANT) si nu pe ceea ce aplicasera in trecut. Nu putem spune daca aceste noi conditii impuse de Comisia Europeana sunt bune sau rele, noi trebuie doar sa le aplicam. Manastirile si bisericile au dreptul sa depuna cereri pentru subventii, dar trebuie sa respecte noile reguli impuse”, a declarat Mihai Dorneanu, directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Neamt, citat de ziarulderoman.ro.

Lacasurile de cult, trecute pe „lista neagra” a Comisiei Europene

Dupa ce, in anii trecuti, aeroporturi sau unitati turistice au reusit sa beneficieze de subventiile APIA pentru pajistile pe care le au in proprietate, Comisia Europeana a decis sa modifice regulile, pentru ca sumele alocate pentru subventii pe suprafata sa ajunga doar la cei care desfasoara activitati agricole. Astfel, in ceea ce priveste manastirile si bisericile, acestea trebuie acum sa dovedeasca faptul ca sunt „fermieri activi”.

Drept urmare, lacasurile de cult care au beneficiat in 2014 de subventii care depasesc cuantumul de 5.000 euro se pot inregistra la Oficiul National al Registrului Comertului ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale sau ca persoane juridice care desfasoara o activitate agricola.

Totodata, manastirile si bisericile care nu se inregistreaza la Oficiul National al Registrului Comertului trebuie sa furnizeze documente din care sa rezulte indeplinirea uneia dintre conditiile: cuantumul anual total al platilor directe sa reprezinta cel putin 5% din veniturile sale totale obtinute din activitati neagricole in ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi verificabile sau veniturile totale obtinute in cadrul exploatatiei din activitati agricole reprezinta cel putin o treime din veniturile totale obtinute in ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile dovezi verificabile.

Astfel, noile variante puse la dispozitie nu se potrivesc deloc cu lacasurile de cult, ceea ce va insemna ca subventiile agricole oferite acestora se vor diminua puternic din acest an.

Mai mult decat atat, chiar la sfarsitul anului trecut, Ministerul Agriculturii a trimis Bruxelles-ului o „lista neagra” a institutiilor si companiilor care nu vor mai avea dreptul sa primeasca subventii pe suprafata incepand din 2015. Pentru a beneficia in continuare de subventii, conform normelor Comisiei Europene, este necesar ca o treime din veniturile pe care le are parohia respectiva sa fie reprezentate de platile directe, explica anul trecut Daniel Constantin.

Top 15 manastiri si biserici care au beneficiat de subventii APIA in 2014:

• MANASTIREA NEAMT
• MANASTIREA VARATEC
• MANASTIREA AGAPIA
• MANASTIREA SECU
• PAROHIA REFORMATA BOROSNEU MARE
• MANASTIREA PONOR
• ARHIEPISCOPIA TOMISULUI
• PAROHIA GRECO CATOLICA TEIUS
• PAROHIA UNITARIANA BELIN
• PAROHIA REFORMATA JEBUC
• MANASTIREA SF SPIRIDON PONOR
• EPISCOPIA ROMANO – CATOLICA – IASI
• MANASTIREA HODOS BODROG
• MANASTIREA SAON
• MANASTIREA IANCULESTI

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE