Biserica de lemn din satul Ursi

Biserica de lemn din satul Ursi, Romania: marele castigator al Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2021

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Biserica de lemn din satul Ursi este ️marele castigator al anului 2021 in cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2021. Proiectul a castigat, de asemenea, si Premiul Publicului.

Castigatorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2021, cea mai inalta distinctie europeana in domeniu au fost sarbatoriti in cadrul unei ceremoni de rang inalt ce a avut loc la sediul Fundatiei Giorgio Cini. Pe parcursul ceremoniei, reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Europa Nostra au anuntat cu mandrie cei patru laureati ai Marilor Premii si castigatorul Premiului Publicului, selectati din cele 24 de initiative din 18 tari Europene declarate castigatoare anul acesta. Ca urmare a masurilor de siguranta impotriva raspandirii COVID-19, ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2021 s-a tinut doar pentru aproximativ 220 de participanti, dar a fost urmarita in direct de sute de profesionisti ai patrimoniului, voluntari, iubitori si suporteri din intreaga Europa si nu numai. Ceremonia este printre punctele culminante ale Summit-ului European pentru patrimoniu cultural 2021 care se desfasoara intre 21-24 Septembrie in Venetia, oras inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Biserica de lemn din satul Ursi (Romania) – o frumoasa biserica de lemn din secolul al XVIII-lea care a fost restaurata in mod exemplar utilizandu-se materiale si tehnici traditionale si intr-o maniera colaborativa,  facilitand schimbul de idei si cunostinte intre participanti internationali – este marele castigator al anului 2021. Biserica de lemn din satul Ursi a fost selectata de catre conducerea Europa Nostra, la recomandarea unui juriu independent de experti, sa primeasca unul dintre Marile Premii in valoare de 10.000 de euro. A fost, de asemenea, selectata de publicul larg ca cel mai apreciat proiect de patrimoniu din Europa. Aproximativ 7000 de cetateni din intreaga Europa au votat online pentru Premiul Publicului prin intermediul site-ului Europa Nostra.

Alti castigatori ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu

FIBRANET – FIBRes in ANcient European Textiles, Fibre in Textile Europene Antice(Grecia/Danemarca), un proiect inovator de cercetare care ofera cunostinte noi despre degradarea fibrelor antice, informand practica de arheologie si oferind informatii cruciale pentru europeni intr-un moment in care cautam solutii pentru a face fata deseurilor produse de industria modei si a textilelor;

Comitetul tehnic pentru Patrimoniu Cultural (Cipru), infiintat in 2008, sub egida Natiunilor Unite, de liderii ciprioti greci si ciprioti turci, comitetul a restaurat cu succes peste 70 de monumente si a utilizat patrimonial cultural drept puternic instrument pentru reconciliere si cooperare pasnica, si

Inventia unei parti vinovate, Trento (Italia), o expozitie exemplara care arata relevanta unui caz istoric de antisemitism pentru conversatiile contemporane din jurul discriminarii si intolerantei din Europa de azi, stimuland reflectia critica asupra puterii propagandei si stirilor false.

Laureatii Marilor Premii vor primi 10.000 de euro fiecare.

Premiile Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeana in anul 2002 fiind inca de atunci gestionate de Europa Nostra – Vocea europeana a societatii civile angajata in protejarea patrimoniului cultural si natural. Premiile au sprijinul programului Europa Creativa al Uniunii Europene.

In timpul ceremoniei au fost dezvaluiti si cei doi castigatori ai premiului special ILUCIDARE 2021:HAP4MARBLE – Conservarea marmurii cu Hidroxiapatita (Italia), pentru excelenta in inovare prin patrimoniu; siMuzeele EU-LAC – Muzee, comunitate ti durabilitate in Europa, America Latina si Caraibe (Marea Britanie), pentru excelenta in relatii internationale prin patrimoniu (cititi comunicatul de presa aferent).

Castigatorii premiilor speciale ILUCIDARE au fost selectati de consortiul ILUCIDARE, care include Europa Nostra, din candidaturile depuse pentru Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2021. ILUCIDARE este un proiect finantat prin programul Orizont 2020Cautati traducerile disponibile pentru linkul precedentEN••• si are ca scop formarea unei retele internationale de promovare a patrimoniului cultural ca resursa pentru inovare si relatii internationale.

Ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu a fost desavarsita de exceptionalele reprezentatii muzicale pregatite de nepretuitul nostru partener, Orchestra de Tineret a Uniunii Europene. Maestrii de ceremonii au fost Sneška Quaedvlieg-Mihailović, Secretar General al Europa Nostra si Alberto Toso Fei, renumit jurnalist, scriitor si istoric italian.

Ceremonia este unul din principalele evenimente ale Summit-ului european pentru patrimoniu cultural 2021. Summit-ul este organizat de Europa Nostra – Vocea europeana a societatii civile angajata in protejarea patrimoniului cultural si natural – cu sprijinul Uniunii Europene si in colaborare cu alti parteneri europeni si din Italia. Summit-ul are loc sub patronajul Parlamentului European, Presedintiei Sloveniei la Consiliul UE si Ministerului Italian de Cultura. Summit-ul contribuie la initiativele cheie conduse de cetateni si lansate de institutiile UE, respectiv Noul Bauhaus European si Conferinta asupra viitorului Europei.

Castigatorul Marelui Premiu 2021 in categoria Conservare

Biserica de lemn de satul Ursi, judetul Valcea, ROMANIA

Aceasta biserica de lemn, aflata in cimitirul micului sat Ursi, a fost restaurata cu grija si implicare atenta a mai multor parteneri, inclusiv a comunitatii locale. „Acesta este rezultatul unei conservari interdisciplinare realizata exemplar la o biserica de lemn cu pictura murala aflata intr-un cadru rural. Realizata din materiale provenite din proximitatea sitului, aceasta este de o deosebita valoare si frumusete”, a declarat juriul.

Principalii parteneri implicati au fost Fundatia Pro Patrimonio, Departamentul de Conservare si Restaurare a Artelor din cadrul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA, Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara “IRASM”, Ordinul Arhitectilor din Romania, Asociatia 37 si proprietarul obiectivului, Biserica Ortodoxa Romana.

Proiectul nu ar fi fost posibil fara munca voluntara a comunitatii din Ursi, care a asigurat cazarea si masa, accesul la energie electrica, forta de munca si transportul, precum si fara implicarea voluntarilor nationali si internationali care au contribuit la lucrarile de conservare. Finantarea proiectului a fost asigurata de Fundatia Internationala pentru Muzica si Arta, World Monuments Fund, Headley Trust, Holcim Romania, crowdfunding online si Institutul Bancii Europene de Investitii, alaturi de mai multi donatori privati.

Istoria Bisericii de lemn din satul Ursi

Biserica de lemn din satul Ursi, cu hramul „Buna Vestire” si „Arhanghelul Mihail”, a fost construita intre anii 1757 si 1784. Desi a supravietuit unui incendiu in 1838, in urma caruia a fost reparata si decorata cu fresce, biserica a fost ulterior abandonata, dupa construirea unei noi biserici in sat. La redescoperirea sa in 2007, biserica era aproape fara fundatie si risca sa se prabuseasca, in timp ce acoperisul sau din sindrila avea nevoie urgenta de reparatii. De asemenea, frescele pictate in traditia post-bizantina, cu influente occidentale avand o valoare artistica remarcabila erau grav degradate. In 2009, biserica din Ursi a fost inclusa de catre Fundatia Pro Patrimonio in programul “60 de biserici de lemn” din Romania, fiind astfel nominalizata ulterior in programul „7 Most Endangered 2014”.

In fiecare vara, din 2009 pana in 2020 au avut loc lucrari de restaurare, precedate anual de luni de eforturi pentru strangerea de fonduri. Juriul a apreciat calitatea restaurarii ca fiind demna de laudat: „Acesta este un exemplu de arhitectura vulnerabila si un monument pe cale de disparitie care a fost restaurat in totalitate in conformitate cu principiile de conservare, cu elemente originale atent examinate si reintegrate ori de cate ori a fost posibil. Sustenabilitatea a fost, de asemenea, un element central al proiectului, cu arbori plantati pentru a furniza materiale pentru viitoarele lucrari de restaurare”.

Santierul de restaurare in sine a fost unul deschis, functionand ca un spatiu educational pentru a creste gradul de constientizare cu privire la valoarea bisericii, la tehnica de constructie din lemn, la tehnica frescei si la continutul iconografiei murale, al icoanelor si al iconostasului.

„Conservarea Bisericii de lemn din Ursi a avut loc intr-o zona izolata, cu resurse limitate si cu implicarea comunitatii locale. Pe parcursul proiectului, s-au creat multe oportunitati pentru schimbul de cunostinte. De asemenea, proiectul a condus la o intelegere mai profunda a valorii patrimoniului pe plan local si la un sentiment al purtarii de grija in randul comunitatii satului. Aceasta este o abordare exemplara a conservarii cladirilor vulnerabile precum aceasta biserica”, a aratat juriul, care a premiat Biserica de lemn din satul Ursi.

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeana in 2002 si de atunci sunt gestionate de Europa Nostra. Acest program de premii beneficiaza de sprijinul programului Europa Creativa al Uniunii Europene. Premiile evidentiaza si disemineaza excelenta in domeniul patrimoniului si cele mai bune practici, incurajeaza schimbul transfrontalier de cunostinte si conecteaza partile interesate de patrimoniu in cadrul unor retele mai largi. Premiile aduc beneficii majore castigatorilor, cum ar fi o mai mare expunere (inter)nationala, finantare ulterioara si cresterea numarului de vizitatori. In plus, programul de premiere incurajeaza o mai mare grija pentru patrimoniul nostru comun in randul cetatenilor europeni.

Prin urmare, premiile reprezinta un instrument cheie pentru promovarea multiplelor valori ale patrimoniului cultural si natural pentru societatea, economia si mediul european.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE