Somonul AquAdvantage (AAS) deschide practic drumul către consumatorii finali pentru animalele modificate genetic (OMG). Somonul transgenetic, creat de compania AquaBounty, va ajunge pe piață din 2014.
Noul tip de pește a fost creat pornindu-se de la somonul din atlantic, căruia i s-au inserat gene provenite de la alte două specii, respectiv de la Somonul Chinook din Pacific, care are o creștere rapidă, și de la o specie de pești din Atlantic, care determină secreția hormonului de creștere chiar și atunci când somonul modificat genetic se află în ape reci. Reprezentanții AquaBounty susțin că prin aceste încrucișări genetice, Somonul AquAdvantage ajunge la greutatea de adult de două ori mai repede comparativ cu un somon normal. Acesta din urmă are nevoie de 36 de luni pentru a ajunge la greutatea de adult.
Datorită ingineriilor genetice, Somonul AquAdvantage consumă de 10% mai puțină hrană.
AquaBounty susține că este sigur pentru consumul uman, iar autoritățile americane le-au validat seturile de date științifice. Ecologiștii susțin însă că există un risc enorm generat de consumul de produse modificate genetic. Acestea sunt organisme „tinere”, produse recent, astfel că nu se pot face studii relevante cu privire la efectul consumului lor asupra oamenilor.
De asemenea, există temeri că Somonul AquAdvantage ar putea afecta ecosistemul marin, dacă scapă din crescătorii. AquaBounty dă asigurări că Somonul AquAdvantage va fi crescut în bazine piscicole situate la mare distanță de habitatele naturale ale somonilor și că aceste bazine vor fi populate doar cu femele sterile.
Unul dintre argumentele prezentate de AquaBounty pentru creșterea Somonului AquAdvantage este că stocurile de pește din mediul marin s-a redus drastic, în vreme ce prețurile au crescut foarte mult.
Discuțiile pe tema introducerii biotehnologiilor în agricultură și alimentație s-au intensificat în ultima perioadă. Potrivit datelor FAO, agricultura mondială va trebui să își crească cu până la 100% producția până în 2050, pentru a-i putea hrăni pe cei 9 miliarde de locuitori ai planetei. Numărul ar putea fi și mai mare, în condițiile în care China, cea mai aglomerată țară din lume, vrea să mai îndulcească legislația în domeniul natalității.
Statele Unite au îmbrățișat biotehnologiile, la fel și Argentina. Uniunea Europeană mai așteaptă. Însă, fără să vrea sau fără să știe, europenii consumă OMG. Uniunea Europeană împortă mii de tone de șrot din soia modificată genetic din America de Sud. Animalele din fermele europene sunt hrănite cu acest șrot.