septembrie 30, 2022

BIO ROMÂNIA: Unii fermieri au renunţat la cultivarea în sistem bio de teama sancţiunilor pentru rotaţia culturilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Unii fermieri care practică agricultura ecologică au renunţat la cultivarea în sistem bio de teama sancţiunilor pentru rotaţia culturilor, a anunţat, miercuri, preşedintele asociaţiei Bio România, Marian Cioceanu.

Acesta a explicat că fermierii din sistemul de agricultură ecologică care fac rotaţii în cadrul culturilor din sub-pachetul 5 sunt sancţionaţi pentru că pentru că se mută de la un sub-pachet la altul ceea ce este contrar principiilor regulamentului european. Cioceanu a declarat că s-a făcut pentru acest lucru o solicitare la Comisia Europeană din luna martie, dar că nu s-a primit niciun răspuns.

Preşedintele Bio România a mai spus că unii fermieri renunţă şi că nu mai vor agricultură ecologică pentru că dacă urmau să fie sancţionaţi încă o dată riscau să piardă sprijinul pe cinci ani şi atunci de frică au ieşit din sistemul de agricultură ecologică.

De asemenea, o altă problemă o reprezintă nivelul sancţiunilor pentru fermierii din sistem bio.

„Nivelul de sancţiuni din agricultura ecologică se încadrează în normele europene dar este la nivelul maxim. Dorim un nivel similar cu cel din agricultura convenţională. S-a redus acest nivel dar încă este ridicat”, a spus Cioceanu, citat de Agerpres.

Agricultura ecologică din România a înregistrat în ultimii ani un ritm de creştere de 23% pe an. Dacă în anul 2010 existau 3.155 de operatori în sectorul de agricultură ecologică, în 2011 numărul acestora a crescut de trei ori, pentru ca în 2012 acesta să crească de 11,8 ori, fiind înregistraţi 26.736 de operatori implicaţi în producţia, procesarea şi comercializarea produselor ecologice.

La capitolul suprafeţelor exploatate în sistem ecologic, dacă în 2007 suprafaţa totală cultivată după metoda de producţie ecologică a fost de 131.448 hectare (din care 46.865 suprafaţă în conversie şi 84.585 suprafaţă certificată ecologic), la nivelul anului 2012 aceasta se ridica la 450.000 de hectare, culturile din flora spontană fiind colectate de pe circa 520.000 de hectare. În 2012, suprafeţele în sistemul ecologic au crescut cu 45% faţă de anul 2011, reprezentând circa 3,38% din totalul suprafeţei agricole utilizate a României.

Asociaţia Bio România a organizat miercuri, 3 iulie 2013, o conferinţă de presă în care a anunţat măsurile luate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în anul 2013 pentru a menţine sprijinul acordat fermierilor din agricultura ecologică la un nivel motivant pentru aceştia şi care să permită dezvoltarea sectorului

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE