Beneficiarii PNDR, adusi la sapa de lemn de AFIR si MADR

Facebook
Twitter

Tot mai multi tineri care au depus proiecte in cadrul sesiunilor deschise anul trecut, pentru a obtine fonduri europene prin PNDR, se plang ca nu se mai descurca deloc cu banii si nu mai au cu ce sa isi intretina familia, pentru ca AFIR si MADR nu le dau unda verde pentru a incasa fondurile europene.

„Am depus in septembrie 2015 un proiect pe submasura 6.2. Au trecut mai bine de 7 luni si nu am primit nici un raspuns. AFIR-ul din Bucuresti mi-a spus ca proiectele sunt trimise de mult timp la MADR, pentru avizare, insa au ramas blocate aici. De ce? Dumnezeu stie. De 7 luni platesc chirire pentru spatiul inchiriat, am o familie cu doi copii de intretinut, toate aceste lucruri dintr-un salariu. Sincer, am ajuns la capatul rabdarii. De luni de zile primesc doar raspunsuri de genul «curand» sau «foarte curand»”, se plange un fermier din Calarasi pe retelele de socializare.

Intrebati despre acesta situatie, reprezentantii AFIR ne-au declarat urmatoarele:

„In conformitate cu Regulamentul de organizare si functionare al procesului de selectie si de al procesului de verificare a contestatiilor pentru proiectele aferente masurilor din PNDR 2014 – 2020, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, evaluarea proiectelor depuse pentru masurile delegate Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) se realizeaza lunar/ trimestrial, de catre expertii evaluatori din cadrul AFIR, in baza procedurilor de evaluare cuprinse in manualele de proceduri aprobate, de asemenea, prin ordin MADR. Pentru perioada prelungita se va elabora un raport de selectie lunar/trimestrial distinct. Ulterior etapei de evaluare a cererilor de finantare depuse, AFIR intocmeste Raportul de selectie pe care il inainteaza Directorului General al Autoritatii de Management pentru PNDR (AM PNDR) din cadrul MADR, spre aprobare. Dupa verificarea de catre departamentul de specialitate din cadrul AM PNDR, Directorului General al AM PNDR aproba Raportul de selectie si transmite o copie a acestuia catre AFIR. Astfel, dupa aprobarea Raportului de selectie lunar/trimestrial/final, AFIR va notifica solicitantii de fonduri europene acordate prin intermediul submasurilor de finantare aferente PNDR 2020 in vederea semnarii contractelor de finantare”, se arata in raspunsul AFIR, oferit redactiei StiriAgricole.ro.

Pana in acest moment, au fost semnate mai multe contracte de finantare cu beneficiarii submasurilor disponibile prin PNDR 2020, dupa cum urmeaza:

  • pentru submasura 4.1 – Investitii in exploatații agricole au fost semnate 170 de contracte de finantare cu beneficiarii PNDR 2020;
  • pentru submasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri au fost semnate 1577 de contracte de finantare cu beneficiarii PNDR 2020;
  • pentru submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici au fost semnate 2 contracte de finantare cu beneficiarii PNDR 2020;
  • pentru submasura 19.1 – Sprijin pregatitor pentru dezvoltarea strategiilor de dezvoltare locala au fost semnate 170 de contracte de finantare cu beneficiarii PNDR 2020;

In perioada 25 martie 2015 (cand a fost deschisa prima sesiune de primire a proiectelor prin PNDR 2020) si pana la 18 decembrie 2015, AFIR a primit 7.697 de cereri de finantare. Valoarea totala a fondurilor europene nerambursabile solicitate prin aceste proiecte a fost de peste 1,55 miliarde de euro, potrivit AFIR.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE