Barbu(MADR): statul roman va asigura la seceta 7 milioane de hectare

Facebook
Twitter

Statul roman va oferi 3.000 de lei pe hectar, prima de asigurare la seceta, printr-un mecanism unic in Europa. Astfel, vor fi asigurate 7 milioane de hectare, a anuntat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

„In momentul de fata trebuie sa luam alte masuri urgente pentru agricultura si imi asum acest pachet de masuri pe care trebuie sa il luam incepand cu 1 septembrie in Guvernul Romaniei.

Am discutat si cu colegii de la ASF, am creionat un mecanism unic in Europa prin care statul roman asigura 7 milioane de hectare la seceta.

Citeste si: Agrometeo: seceta pedologica puternica la cultura de porumb neirigat

De ce spun acest lucru? Pentru ca am facut un fond de risc prin care se retine de la fermieri 3% din subventia de la Uniunea Europeana, iar aplicand acest mecanism prin care practic asiguram la seceta aceste culturi mai primim in plus de la Uniunea Europeana inca 17 milioane de euro anual.

In compensare, venim cu alte sume de la bugetul de stat, astfel incat cele 7 milioane de hectare sa fie asigurate de statul roman”, a precizat Barbu.

Acesta a subliniat ca prima de asigurare va fi in jurul valorii de 3.000 lei/hectar, iar aceasta va fi acordata fermierilor atunci cand vor primi adeverinta de la APIA pentru plata pe suprafata.

„Acea prima de asigurare este undeva la 3.000 lei si automat ca oricare fermier care are 1.000 de hectare si are o prima de asigurare de 3.000 lei pe hectar, asta inseamna (…) ca orice banca, si am avut discutii cu bancile din Romania, va da linii de credit pentru ca, fiind asigurate (culturile – n. r.), sigur isi vor recupera acesti bani”, a afirmat seful MADR.

De asemenea, fermierii vor primi anul acesta un ajutor de 200 de euro pe hectar pentru culturile afectate de seceta, in prezent fiind vorba de o suprafata de doua milioane de hectare.

„Am discutat cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu si vom da anul acesta un sprijin de 200 euro pe ajutorul de seceta pe hectar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE