Romania ar putea deveni, in urmatorii 3-4 ani, cel mai puternic stat din sud-estul Europei in procesarea alimentelor, datorita proiectelor de peste 1,7 miliarde de euro contractate prin programul Investalim si Planul Strategic 2023-2027, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
„Am semnat pe programul Investalim proiecte de un miliard de euro pentru procesare in Romania, iar cofinantarile pentru proiectele din Planul Strategic, tot pe procesare, sunt de aproape 700 de milioane de euro. Practic, Romania a semnat contracte de 1,7 miliarde de euro pentru procesare. Daca se finalizeaza aceste proiecte intr-o perioada de trei, maximum patru ani, Romania va deveni cel mai puternic stat ca procesare din sud-estul Europei”, a precizat Barbu.
Investitiile vizeaza diverse sectoare ale industriei alimentare, inclusiv fabrici de ulei, procesare carne, lactate, panificatie si mancare preparata, cu scopul de a stimula exporturile de produse romanesti.
Citeste si: APIA: Peste 92,5% dintre fermierii eligibili au fost autorizati la plata in Campania 2024
In 2025, o parte semnificativa a bugetului Ministerului Agriculturii este destinata investitiilor, cu 7,3 miliarde de euro alocate ca credite de angajament si 5 miliarde de euro ca credite bugetare. Ministerul functioneaza in proportie de 70% din fonduri europene si 30% din bugetul de stat, a subliniat oficialul.
Sectorul zootehnic beneficiaza, de asemenea, de investitii majore, cu aproape un miliard de euro directionati catre dezvoltarea fermelor in urmatorii ani. Obiectivul este atingerea unui grad de autosuficienta de 100% la carnea de porc in maximum patru ani, prin cresterea numarului de porci de la 3,2 milioane la 5 milioane pana la sfarsitul anului 2026.
In sectorul avicol, Romania a ajuns la 500 de milioane de pasari datorita investitiilor din ultimii doi ani, iar in 2025 se preconizeaza producerea a inca 100 de milioane de pui. Gradul de autosuficienta la carnea de pui este de 160%, iar la carnea de ovine de 500%, o parte semnificativa fiind destinata exportului.
Pentru asigurarea consumului intern de lapte, Romania are nevoie de 50.000 de juninci. In acest sens, sunt planificate discutii cu Comisia Europeana pentru achizitionarea de animale de reproductie din fonduri europene, avand in vedere ca randamentul actual al vacilor din tara este scazut, de 5-10 litri pe cap de animal.