În vreme ce marii fermieri din România se opun alocării substanțiale de fonduri pentru producătorii din agricultura ecologica și fermele de familie, Ministerul american al Agriculturii a dezvoltat un plan de sprijin care dispune de un buget de 52 de milioane de dolari în acest sens.
Banii vor fi direcționați către susținerea unor sisteme de comercializare a mărfii producătorilor din agricultura ecologica și a fermelor de familie, cum sunt organizarea de piețe agroalimentare, hub-uri alimentare și dezvoltarea cercetării în sectorul ecologic.
Motivația oficialilor americani este simplă: sectorul de agricultura ecologica și al fermelor de familie a înregistrat cea mai rapidă dezvoltare, pe măsură ce apetitul consumatorilor pentru produse sănătoase a crescut constant. Totodată, consumatorii nu se mai mulțumesc doar să cumpere alimente, ci vor să știe cine și cum le-a produs, cum le-a procesat și cum au ajuns pe rafturi. Însă, fermierii locali nu au încă forța financiară necesară pentru a-și promova produsele, astfel încât să răspundă cerințelor consumatorilor sau să facă față concurenței marilor fermieri, care pot livra pe piață constant cantități mari de alimente, devenind astfel furnizori de încredere pentru marile rețele de magazine și restaurante. Reprezentanții acestora încep să realizeze că pot folosi produsele ecologice sau ale fermelor de familie, însă colaborarea este în fază incipientă.
Piețele agroalimentare, alimentare de fermele ecologice și cele de familie, se dezvoltă puternic în Statele Unite ale Americii. Numărul lor a crescut cu 76% din 2008 încoace, ajungând la 8.268 de asemenea centre, potrivit datelor Ministerului american al Agriculturii.
În România, producătorii de legume care se asociază pentru producție, procesare și comercializare vor primi bani pentru achiziția de folii și lucrări primare, dar și pentru construcția de depozite. Practic, la fiecare două-trei comune pot fi construite depozite. Proiectele de acest tip, adică cele care integrează producția, vor primi punctaj mai mare decât cele simple.
Sumele prevăzute pentru sprijinirea horticultorilor prin plăți directe vor fi de ordinul miilor de euro pe hectar, conform ministrului Agriculturii. Spre exemplu, pentru tomate pentru procesare, suma se ridică la aproximativ 1.500 de euro/hectar, iar pentru castraveți pentru procesare la circa 500 de euro/hectar. Pentru solarii, sprijinul urcă la 3.000 de euro/hectar.