Baciu, LAPAR: Sunt tot mai multe voci care cer la Bruxelles egalizarea subventiilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un nou an plin de provocari, dar si de oportunitati se contureaza pentru 2017. La nivel european, urmeaza sa se discute in urmatorul an modul in care va functiona noua Politica Agricola Comuna, dupa 2020. Sunt tot mai multi reprezentanti ai fermierilor care solicita Bruxelles-ului o uniformizare a subventiilor pentru fiecare stat european. Mai mult decat atat, chiar in prima parte a anului, oficialii europeni vor sa ofere statelor membre un cadru mult mai flexibil pentru a impune limite asupra vanzarii terenului agricol catre straini.

„Pentru 2017, fara indoiala, raman de actualitate multe probleme care au existat in 2016, insa care nu au fost finalizate. Ma refer aici la legislatia privind vanzarea terenurilor agricole, la urgentarea procesului de intocmire a cadastrului. Stim foarte bine ca exista o hotarare europeana care ne atentioneaza ca daca din 2018 nu avem cadastru, nu o sa mai beneficiem nici de subventii”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Una dintre cele mai importante decizii care s-ar putea lua anul viitor ar fi una de maxim interes pentru fermierii romani: o egalizare a subventiilor incasate pentru toate statele membre. Cel mai probabil, o asemenea masura ar putea fi instituita in cadrul noii Politici Agricole Comune, adica dupa 2020.

„La nivelul Comisiei Europene se discuta tot mai des despre modificarea PAC-ului, in sensul simplificarii. Sunt voci care doresc aducerea subventiilor la acelasi nivel pentru toata tarile. Sa vedem in ce masura s-ar putea realiza acest lucru. Fara indoiala, vor fi unii care se vor bucura, insa altii nu prea. De asemenea, prin noul PAC se doreste si o redistribuire a unor fonduri, o reorientare mai degraba a lor, spre zonele estice, acolo unde exploatatiile agricole sunt mai in urma. Tarile din estul Europei joaca putin cam prost pe piata si acest lucru dauneaza si celor din vest. Din cauza saraciei, vindem de multe ori sub pret”, ne-a mai spus presedintele LAPAR.

De asemenea, un alt subiect foarte important pentru agricultorii romani, cel al vanzarii terenurilor agricole, urmeaza sa fie discutat de oficialii Comisiei Europene chiar in prima parte a anului.

„Si anul acesta am stat vreo 7-8 luni si nu am facut niciun pas. Am tot vorbit. Exista un proiect la minister, insa nu este finalizat. Sa vedem ce abordare va avea noua echipa a ministerului. Ceea ce ne bucura este ca in legatura cu acest subiect suntem sprijiniti de Comisia Europeana. Acest fenomen s-a generalizat atat de mult, incat si oficialii europeni au intrat in panica. Se pare ca se va lua, prin ianuarie, o masura prin care se va da o libertate mai mare statelor membre sa decida cum si cat teren agricol vor sa vanda catre straini”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Baciu.

Conform unui studiu realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene, aproape 40 % din terenurile agricole din Romania au ajuns in proprietatea unor firme sau persoane fizice straine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE