Aveți grijă ce carne cumpărați!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Consumul de carne contaminată cu bacterii rezistente la antibiotice conduce la decesul a 25.000 de oameni în Europa în fiecare an.

Cauza o constituie rezistența la antibiotice, care apare ca urmare a consumului de carne ce provine de la animale care au fost tratate cu antibiotice, avertizează organizația europeană pentru protecția consumatorilor BEUC. Organizația a lansat o campanie prin care dorește să facă presiune asupra instituțiilor europene astfel încât să fie restricționată de urgență utilizarea antibioticelor pentru tratarea animalelor. Cu cât va scădea consumul de antibiotice în ferme, cu atât se va reduce și gradul de rezistență la antibiotice și implicit mortalitatea în rândul oamenilor care consumă carne provenită de la animale tratate necorespunzător.

În prezent, normele europene cu privire la folosirea antibioticelor în ferme sunt inadecvate. Animalele din ferme sunt tratate preventiv. Practic, dacă un singur animal este bolnav, tot efectivul dintr-o fermă este îndopat cu antibiotice, pentru a se preveni răspândirea bolii. Aceste practici care dus la îmbolnăvirea populației sunt demonstrate de rezultatele unor teste efectuate pe carne provenind de la păsări din fermele din mai multe state europene. Spre exemplu, în Italia, Portugalia, Spania, Belgia, Olanda și Germania, un procent de 72-98% din mostrele analizate erau contaminate cu bacterii rezistente la antibiotice.

Consumând carne contaminată cu bacterii rezistente la antibiotice, oamenii devin și ei imuni la tratamente care le-ar putea salva viața.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE