Avantaje ale cresterii de oi Suffolk. De la calitate la productivitate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In prezent, rasa de oi Suffolk este una dintre cele mai apreciate rase de carne din intreaga lume. Aceasta a captat rapid atentia crescatorilor si, in mai putin de 200 de ani, aceasta incrucisare a raselor Norkfolk Horn si Southdown a capatat o ampla popularitate, pe intreg mapamondul.

Din fericire, aceasta rasa de oi se adapteaza usor la majoritatea conditiilor climatice si poate fi crescuta, cu un maximum de productivitate, si in Romania.

In cele ce urmeaza vom vorbi despre principalele avantaje pe care cresterea de oi Suffolk le poate oferi, si vom explica motivele pentru care crescatorii opteaza sa-si populeze turmele cu acest erbivor.

Rezistenta crescuta la paraziti si factori externi

Oile Suffolk sunt mult mai rezistente la paraziti decat cele din alte rase si au capacitatea de a se adapta rapid chiar si la cele mai scazute temperaturi. Picioarele groase si lana scurta si groasa le permite acestora sa poata rezista fara probleme la temperaturile mai scazute, nefiind pretentioase.

Astfel, oile pot fi tinute pe o perioada mai indelungata pe pasuni, sau in stabulatie, cu rezultate similare din punct de vedere a productivitatii.

Carne de o calitate superioara

Carnea de oaie Suffolk este la mare cautare atat in tara noastra, dar mai ales in vest, datorita calitatii sale crescute si a faptului ca mirosul carnii nu este la fel de pregnant precum cel al carnii obisnuite de ovine.

Astfel, aceasta carne este folosita pentru realizarea unor preparate precum tocana sau frigarui de berbecut, fiind potrivita atat pentru a fi preparata acasa, cat si in marile restaurante.

In acelasi timp, si laptele poate avea o calitate superioara, iar, la fel ca in cazul carnii, mirosul nu este la fel de pregnant precum laptele provenit de la alte rase de oi, asa ca, branza de oaie Suffolk poate reprezenta o alegere potrivita chiar si pentru cei care prefera sa consume telemea de vaca sau alte branzeturi, din cauza acestui motiv.

Dezvoltare rapida

Un alt  avantaj oferit de oile Suffolk este dat de capacitatea rapida a acestui animal de a se dezvolta. Ele asimileaza mult mai bine nutrientii din hrana si pot ajunge la greutati cu circa 30% mai mari, in aceeasi perioda de timp, comparativ cu rasele romanesti.

Astfel, la maturitate, greutatea unui berbec poate ajunge la pana la 130 de kilograme, iar a unei oi la pana la 80 de kilograme.

Si modul de inmultire a oilor Suffolk reprezinta un beneficiu demn de luat in seama. Cu o perioada de gestatie de circa 5 luni si cu posibilitatea de fatare a 2-3 miei, oile Suffolk reprezinta o alegere profitabila pe termen lung.

Dezavantajele cresterii de oi Suffolk

Cu toate ca oile din rasa Suffolk nu sunt pretentioase si pot asigura productii multumitoare, pot prezenta si dezavantaje. Cel mai mare dezavantaj este legat de pretul mare la achizitie al unei oi sau berbec din rasa Suffolk. Pentru ca mentinerea unei rase pure presupune un effort ridicat, si nu foarte multe exemplare indeplinesc acest criteriu, valoarea unui astfel de exemplar poate fi, in unele cazuri, si de 2-3 ori mai mare decat in cazul unuia dintr-o rasa romaneasca.

Un alt dezavantaj este incertitudinea achizitiei unui specimen veritabil. Pe piata exista foarte multi metisi, care imprumuta caracteristicile unei oi Suffolk, insa, cu toate acestea, rasa nu este una pura, iar un cumparator neexperimentat poate fi usor pacalit.

Oile din rasa Suffolk impresioneaza atat prin rezistenta, capacitatea rapida de inmultire, dar si calitatea superioara a carnii, fiind exemplare ideale atat pentru un detinator al unei ferme de subzistenta cat si pentru crescatorii in sistem industrial.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE