Automatizarea recoltării viței de vie: 5 moduri în care te ajută să fii eficient

Facebook
Twitter

Într-o perioadă în care tehnologia devine o resursă indispensabilă în numeroase domenii, era de așteptat ca industria vinului să apeleze la noi metode eficiente pentru recoltarea viței de vie. Recoltarea manuală nu doar că reduce productivitatea, ci vine în contradicție cu nevoia de a avea un proces cât mai precis și calitativ.

Drept urmare, automatizarea recoltării viței de vie reprezintă o soluție ideală pentru a îmbunătăți profitabilitatea și pentru a crește eficiența pe linia de producție. Iată care sunt principalele avantaje pe care ți le oferă.

Calitate crescută a recoltei

Când vine vorba de industria vinului, calitatea superioară a strugurilor recoltați face diferența între un vin bun și unul de calitate inferioară. Totul începe de la integrarea unor sisteme care sortează în mod automat strugurii.

Un astfel de sistem poate detecta acei struguri care sunt prea copți sau care nu sunt suficienți de copți ori sunt stricați. La final rămân doar strugurii buni care asigură de fiecare dată o producție a unui vin de calitate, care își păstrează aceleași proprietăți distincte.

Recoltare cu precizie

Folosirea unor sisteme de automatizare în procesul de recoltare îți oferă un avantaj semnificativ, mai ales în ceea ce privește productivitatea și reducerea timpului necesar pentru a recolta strugurii. Mai exact, este vorba de mașinării care pot să aleagă strugurii cu precizie, folosind o cameră 3D care detectează cu acuratețe rândul de viță de vie, chiar și pe un teren denivelat.

Un alt senzor determină înălțimea și grosimea fiecărui șpalier astfel încât recoltarea să fie făcută cât mai eficient. Un alt avantaj este că o astfel de mașinărie este rapidă și poate recolta oricând, chiar și noaptea.

Inventariere în detaliu

Pe lângă faptul că ai nevoie de un proces eficient de recoltare a viței de vie, la fel de important este să știi cu exactitate cât de mulți struguri au fost recoltați. Cu un sistem automat de inventariere poți să afli în timp real ce cantitate de struguri se află în depozit, astfel încât să reduci pierderile.

Astfel de sisteme sunt utile pentru a avea o inventariere clară și consistentă și, pe termen lung, te ajută să reduci costurile. Tocmai pentru că șansele de a avea un stoc scăzut sau prea mare sunt minime atunci când ai tehnologia la îndemână.

Reducerea timpului de lucru

Recoltarea și sortarea manuală a strugurilor reprezintă o sarcină neproductivă din punct de vedere al timpului și banilor investiți. Odată cu integrarea mașinăriilor și a sistemelor de automatizare, aceste sarcini minuțioase devin mai rapide și mai eficiente.

De exemplu, cu ajutorul unei singure mașinării pentru recoltat poți să recoltezi un hectar între 3 și 5 ore. Dacă ai opta pentru recoltarea manuală, ai avea nevoie de 40 până la 60 de muncitori, ceea ce înseamnă mai mulți bani și mai mult timp.

Monitorizare precisă a calității

Producerea de vin implică mai multe stadii, iar recoltarea reprezintă punctul de plecare pentru a obține un vin de calitate. Ai, pe de-o parte, mașinării care recoltează strugurii rapid și cu precizie, iar de cealaltă parte, ai nevoie de un proces clar de obținere a vinului.

Calitatea vinului este la fel de importantă precum cantitatea de struguri recoltați. Tocmai de aceea, există programe de software care monitorizează calitatea în fiecare etapă. De la recoltare, până la procesare și îmbuteliere. În acest fel ai siguranța că obții de fiecare dată vin de calitate.

În concluzie, automatizarea recoltării viței de vie reprezintă un pas necesar pentru a crește productivitatea și calitatea întregului proces. Sistemele de automatizare sunt extrem de precise, pot funcționa la orice oră și monitorizează constant calitatea atât în timpul recoltării, cât și pe linia de producție.

 

Sursă foto: Shutterstock

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE