Au fost aprobate subvențiile pentru oi și capre

Facebook
Twitter

În ședința de Guvern din data de 9 octombrie 2013 a fost aprobată Hotărârea Guvernului pentru aprobarea cuantumului plății naționale directe complementare în sectorul zootehnic, pentru specia ovine/caprine, în anul 2013, a anunțat Agenția Națională pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

Astfel, valoarea totală aprobată pentru plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la specia ovine/caprine, pentru cererile depuse în anul 2013, este de 348.610.170 lei. Suma va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2014.

Cuantumul primelor pe cap de ovine/caprine se calculează prin raportarea sumei totale la efectivul de animale eligibile. Situația centralizatoare cu efectivele eligibile la plata primelor pentru anul 2013, în vederea stabilirii cuantumului primei pe cap de animal, va fi transmisă de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură până la data de 15 octombrie 2013.

Procedura de acordare a plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la specia ovine/caprine este reglementată prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 98/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

Valoarea totală aprobată se înscrie în limita plafoanelor maximale negociate cu Comisia Europeană aferente plăților naționale directe complementare pentru anul 2013, în sectorul zootehnic, specia ovine/caprine, plafon în valoare de 78.128.680 euro aprobat prin Decizia Comisiei Europene de autorizare a plăților naționale  directe complementare în România pentru anul 2013.

Cursul de schimb utilizat este 4,4620 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2013 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr.285/2 din 1 octombrie 2013.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE