Atenție, producători! Se pot utiliza temporar 4 produse fitosanitare pentru combaterea Rățișoarei porumbului și a viermilor sârmă

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Autoritățile au autorizat folosirea temporară a 4 produse fitosanitare pentru combaterea dăunătorilor Rățișoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) și viermii sârmă (Agriotes spp.), a informat Direcția Agricolă Arad.

Autorizația este valabilă pentru 80 de zile, termenul limită fiind 20 mai 2015. Produsele care pot fi folosite sunt Cruiser 350 FS, Nuprid AL 600 FS, Poncho 600 FS și Seedoprid 600 FS.

„Produsele respective pot fi achiziționate numai de agenți economici care fac dovada că tratamentul va fi efectuat numai în instalații profesionale, cu personal calificat. Însămânțarea se va efectua cu semănători dotate cu echipamente adecvate care să asigure un înalt grad de încorporare în sol și o reducere la minimum a pierderilor și emisiilor de praf, respectând buna practică agricol. Fermierii au obligația de a anunța în timp util prin înștiințare scrisă, atât primăriile cât și apicultorii din zonă cu privire la perioada în care se va derula acțiunea de semănat a semințelor tratate cu unul din produsele menționate”, se arată în informarea emisă de Direcția Agricolă Arad.

Inspectorii fitosanitari din cadrul Unității Fitosanitare vor monitoriza întreaga acțiune, prin efectuarea de controale atât la locurile de tratare a seminței, cât și în câmp, la semănat. De asemenea, aceștia vor informa săptămânal Agenția Națională Fitosanitară cu privire la derularea acestor acțiuni și vor aplica toate măsurile ce se impun conform legislației în vigoare, în cazul nerespectării prevederilor legale.

Atenție! Este interzisă crearea de stocuri de produse fitosanitare sau sămânță tratată după data de 20.05.2015.

Rățișoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) își extinde permanent arealul de răspândire în zone nu nu erau considerate favorabile pentru atac. Zonele favorabile de atac ale Rățișoarei porumbului (Tanymecus dilaticollis) sunt cele sudice și sud-estice, dar tot mai mulți fermieri au semnalat prezența acestui dăunător și în nord-estul Moldovei.
Viermii sârmă (Agriotes spp.) sunt răspândiți în toate regiunile țării, dar mai ales în zonele de stepă și silvostepă. Adultți au corpul alungit și îngustat posterior. Elitrele sunt prevăzute cu patru dungi caracteristice.

Se cunosc trei specii de viermi sârmă (Agriotes spp.): A.lineatus, A.ustulatus si A.obscurus. Culoarea variază de la brun roșcat la brun închis. Larvele ating la maturitate lungimea de 18-26 mm. Corpul este cilindric, puternic chitinizat, ceea ce le imprimă o anumită rigiditate, de unde le vine și denumirea de „viermi sârmă”. Din vârsta a doua, culoarea corpului se transformă din alb-transparent în galben-portocaliu lucios, iar capul este brun.

Ciclul evolutiv la speciile menționate se derulează pe parcursul a 5 ani, potrivit bayercropscience.ro. În condițiile țării noastre, adulții sunt prezenți în câmp în lunile mai-iunie și se hrănesc cu polenul unor plante spontane, de obicei umbelifere. La apariție, larvele sunt transparente. În primul și al doilea an se hrănesc cu humus și substanțe organice în descompunere. Până la atingerea maturității larvele trec prin opt vârste și șapte năpârliri. Începând din vârsta a IV-a și cel de al treilea an de dezvoltare, larvele trec la un regim de alimentație fitofag, cauzând importante pagube.

viermi sarma Agriotes spp

Iernarea are loc sub formă de larvă de vârsta a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și în stadiul de adult, în sol, la adâncimi cuprinse între 20 și 30 cm. După cel de al patrulea an, larvele se transformă în pupă la adâncimi de 40-50 cm. După circa o lună, apar adulții, care rămân în sol până primăvara, când își reiau ciclul evolutiv.

 Larvele sunt polifage, hrănindu-se cu părțile subterane ale plantelor aparținând celor mai diferite familii botanice. Larvele prefera totuși cerealele, pajiștile, tuberculiferele și rădăcinoasele. Cerealele sunt roase sub nivelul coletului, rozându-le de la exterior. În tuberculi sapă galerii în profunzimea acestora.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE