Atentie detinatori de pomi fructiferi! Specialistii au depistat un virus puternic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Din cauza vremii din ultima vreme, tot mai multi specialisti au sesizat aparitia unei ciuperci extrem de daunatoare, cunoscuta sub denumirea de Venturia Inaequalis. Aceasta ciuperca este in special periculoasa pentru culturile de meri si peri, provocand supranumitul rapan al marului sau al parului.

Rapanul marului sau al parului apare atunci cand ciuperca ataca fructele sau frunzele pomului, iar in cazuri speciale, chiar si tulpina. In urma contaminarii cu ciuperca, frunzele si fructele pomului se vor deteriora, iar in cazul unor atacuri puternice acestea vor cadea, compromitand recolta pentru anul respectiv dar si sanatatea pomilor.

Identificarea rapanului la mar sau la par este foarte simpla. Pe frunzele unui mar sau par atacat de rapan se pot observa pete cenusii-maslinii iar dupa cateva saptamani, tesutul frunzei capata o culoare inchisa. Mai tarziu, si fructele vor fi afectate iar acestea vor avea un gust fad sau amar, ramanand mici. Merele afectate de aceasta ciuperca nu vor rezista la pastrare.

Cum ne protejam de rapanul merilor/perilor

In conditiile in care ciuperca daunatoare, Venturia Inaequalis este deja intalnita in tara noastra, aplicarea unui tratament special pe meri si peri este extrem de recomandabila, cat mai rapid cu putinta.

Specialistii considera ca cel mai eficient tratament cu care merii si perii pot fi stropiti este ALCUPRAL 50 intr-o doza de 0,3% (adica 4,5 kg/ha in 1.500 litri de apa). Totusi, orice substanta omologata si indicata de specialisti ca utila impotriva rapanului poate fi folosita cu incredere.

Prima stropire a pomilor cu o astfel de substanta poate fi intreprinsa odata cu prima infrunzire a mugurilor florari. Pentru rezultate mai bune si pentru combaterea fainarii, este recomandabila si aplicarea de substante fungicide.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE