Ce vor crescatorii de vaci in 2017: export pe piata turca si o redistribuire echitabila a sprijinului cuplat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Anul 2016 a fost unul dificil pentru crescatorii de bovine, in special din cauza conditiilor dificile de accesare a sprijinului cuplat zootehnic. Astfel, multe animale au fost scoase de la plata, iar cei care au putut respecta toate conditiile de eligibilitate au reusit sa primeasca niste sume record.

Printre cele mai importante dorinte ale crescatorilor de animale pentru urmatorul an se numara redistribuirea mai echitabila a SCZ-ului, precum si dezvoltarea exportului in Turcia, acolo unde preturile oferite sunt ceva mai mari.

„Fara indoiala, 2016 a fost un an complicat din toate punctele de vedere. A fost primul an de aplicare a Sprijinului Cuplat la nivel national (Campania 2015), pentru care am primit banii tocmai la final de 2016. Intarzierea subventiilor a fost cea mai mare problema, care ne-a afectat extraordinar de mult. De aceea s-a ajuns si la acea forma extrema de protest, greva foamei. Totul a pornit de la termenele anuntate. Ni s-a promis ca vom avea banii din martie, insa platile au fost demarate tocmai in toamna. Aici a fost o lipsa totala de dialog, care a dus la disperarea fermierilor”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dumitru Grigorean, presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania (ACBCR).

Dumitru Grigorean apreciaza ca sectorul bovinelor de carne este in dezvoltare, mai ales subventiilor generoase care au fost acordate in 2016, insa si datorita crescatorilor de vaci care aleg sa se reprofileze.

„Sectorul este in crestere, cel putin ca efectiv de animale. Chiar daca au fost intarzieri foarte mari ale subventiilor, trebuie sa recunoastem ca aceasta intarziere a fost recompensata prin valoare. Nu o sa ne mai intalnim cu asemenea sume. Cei care au beneficiat de sprijin cuplat, majoritatea lor s-au dezvoltat. Unii au mai cumparat vitele, juninci, altii nu au mai vandut din vitelele pe care le aveau in ferme. A fost si ajutorul de minimis care a venit spre sfarsit de an. Credem ca vor fi undeva intre 1.500 si 2.000 de capete care vor intra, daca vorbim doar de vaca de carne. Asadar, putem spune ca sectorul se dezvolta, mai ales ca sunt crescatori care au renuntat la cresterea vacilor de lapte si trec la cele de carne”, ne-a mai spus Dumitru Grigorean.

Presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania (ACBCR) precizeaza de asemenea ca fermierii sunt tot mai interesati de exportul de bovine in Turcia, in conditiile in care aceasta piata a fost de curand deschisa.

„Preturile pe piata interna, daca ne referim la carcasa, au fost mici si chiar au scazut. Unde avem noi sperante este la export, mai ales pe piata Turca, unde preturile sunt ceva mai bune. Se vede o usoara crestere si o evolutie buna in ceea ce inseamna exportul, numai ca aici, la export, se vand deocamdata, din pacate, doar taurasii care pleaca pentru ingrasare, cei pana in 300 kg. Ne propunem ca in viitor sa ii finisam noi, sa ii ingrasam si chiar sa ii sacrificam in tara. Speram ca in 2-3 ani sa avem un pret bun si la taurasii mari, la cei de 700-800 kg. Aici am castiga toti, inclusiv cei din vegetal deoarece o parte din cerealele care pleaca la export s-ar valorifica la furajare, in tara”, explica presedintele ACBCR.

Pentru anul viitor, Dumitru Grigorean spera ca oficialii sa aiba curajul si puterea de a comunica mult mai realist termnele de plata pentru crescatorii de animale, evitandu-se astfel situatiile din 2016. „Este important de asemenea ca si noi, asociatiile, sa avem o voce mai unitara, atunci cand cerem ceva, cand mergem la MADR. Suntem inca insuficient de bine organizati. De asemenea, trebuie sa ne organizam mult mai bine si pe piata. Degeaba avem subventii, daca nu vindem, daca nu ajungem la clienti”, mai spune Dumitru Grigorean.

De curand, Asociatiei Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania (ACBCR) a obtinut si acreditare pentru registrul genealogic la doua dintre cele mai importante rase de bovine din Europa, si anume Charolaise si Limousine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE