Aspectele de care sa tii cont cand vrei sa te apuci de agricultura

Facebook
Twitter

O afacere in domeniul agriculturii iti poate aduce profituri considerabile, atat timp cat iei deciziile potrivite, dar implica, ca orice business, si riscuri. De aceea, daca ai de gand sa devii fermier, trebuie sa iei in calcul orice scenariu care poate aparea de-a lungul timpului. Iata cateva dintre aspectele importante de care sa tii cont atunci cand vrei sa iti deschizi o afacere in domeniul agriculturii. 

Intocmeste-ti planul de business

Primul pas pe care trebuie sa il faci, poate cel mai important atunci cand vrei sa te apuci de agricultura, este intocmirea planului de afaceri. Mai precis, ai nevoie de o strategie financiara si de una de marketing. Trebuie sa tii cont de anumite aspecte importante, precum bugetul pe care il ai la dispozitie, oportunitatile, dar si riscurile. Apoi, gandeste-te care sunt obiectivele tale si cum le poti atinge. Stabileste-ti domeniul de activitate. Iti doresti sa cresti animale, sa cultivi plante si pomi fructiferi sau doar una dintre ele? In plus, studiaza piata, atat competitorii, dar si potentialii clienti. Care va fi investitia minima si in cat timp o vei recupera si cand va aparea profitul? Toate aceste intrebari sunt foarte importante daca iti doresti ca afacerea ta sa aiba succes.

Un sistem performant de drenaj agricol 

Daca vrei sa devii fermier, cu siguranta vei fi nevoit sa iti instalezi un sistem performant de drenaj agricol, pentru a creste productivitatea si rentabilitatea in domeniul agriculturii, mai ales in perioadele secetoase, cand culturile au nevoie de apa. Un astfel de sistem dreneaza apa pe sau in sol, pentru a spori productia agricola. De aceea, apeleaza la teava PVC, care are o durata de viata indelungata si prezinta un debit mai mare decat un sistem clasic. In plus, este usor de instalat.

Cere sfatul fermierilor experimentati

Un fermier cu experienta te va ajuta sa intelegi mai bine domeniul agriculturii. Mai ales daca esti novice, cu siguranta un sfat in plus nu strica, daca vrei sa afli tainele din spate. Trebuie sa stii cu exactitate cum sa pui bazele unei afaceri de tipul acesta. Mai exact, sa afli ce fel de hrana trebuie sa le oferi animalelor si la ce temperatura sa le cresti, cum sa ai grija de sol, cum sa te asiguri ca acesta e fertil sau cum sa ai parte de o recolta bogata. In plus, e indicat sa te consulti cu specialistii din domeniu pentru a evita anumite greseli. Astfel, vei evita anumite pagube, mai ales pe cele financiare.

Cauta-ti distribuitori

Odata ce ai stabilit care va fi domeniul tau de activitate si cu ce produse vei iesi pe piata, contacteaza un distribuitor cu care sa semnezi un contract pe termen lung, caruia sa ii vinzi marfa. Mai ales daca ai recolta bogata, in cazul in care nu ai cui sa o vinzi in timp util, riscul de a se altera creste considerabil, iar pagubele pot fi uriase. De aceea, indiferent ca vei creste animale sau doar pomi fructiferi, asigura-te ca nu vei ramane cu productia agricola in stoc. De asemenea, indicat este sa nu cultivi mai mult decat iti cere comerciantul. In plus, incearca sa ai produse de calitate pe care sa le vinzi la un pret mai ridicat decat sa ai o productie uriasa, dar de proasta calitate. 

Ca sa reusesti in domeniul agriculturii, trebuie sa te pregatesti din toate punctele de vedere si sa iei in calcul orice scenariu care poate aparea. Ai nevoie de un plan de afaceri bine pus la punct, un buget suficient de mare, un studiu de piata, de un teren si utilaje, de un sistem performant de drenaj, dar si de sfaturile fermierilor experimentati, multa munca si ambitie. Poate ca la inceput nu iti va fi usor, dar cu deciziile potrivite, poti sa ai o afacere profitabila. 

Sursa foto: unsplash.com 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE