Apicultorii romani solicita stoparea importului de miere din Ucraina

Facebook
Twitter

Apicultorii romani solicita stoparea importului de miere din Ucraina din cauza ca Romania are deja un excedent, iar sprijinul de 10 milioane de euro acordat pentru despagubirea fermierilor este „apa de ploaie pentru agricultura Romaniei”.

„Cea mai mare problema pentru noi o reprezinta acum valorificarea produselor.

Chiar daca productia a fost una modesta, nici in aceste conditii nu putem valorifica mierea, pentru ca exista aceasta concurenta neloiala intre ceea ce producem noi si ceea ce intra din spatiul extracomunitar, din pacate, la preturi foarte mici.

Noi nu putem valorifica la fel, avand in vedere ca preturile de productie au crescut cu 30%-40%, preturile de achizitie au scazut in acelasi mod, cu 30%-40%, iar cererea pentru export a lipsit aproape de tot.

De ani de zile avem aceasta concurenta neloiala, iar acum in contextul cu Ucraina este libertate si mai mare”, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

Citeste si: Ministrul Daea lauda programul Tomata: productia a crescut la 760.000 de tone in 2022

Potrivit acestuia, Romania importa peste 4.000 tone de miere din spatiul extracomunitar, care se vinde atat pe piata interna, cat si pe cea externa, amestecata cu alte categorii de miere, iar productia interna este foarte greu de valorificat.

„Cred ca anul trecut s-au importat si mai mult de 4.000 de tone de miere, iar exportul nostru a fost aproape de zero.

Sigur nu toata mierea importata se consuma in Romania, dar oricum se amesteca cu alte categorii.

Pot sa va spun ca am vazut la raft, inclusiv la doza, la pliculet, amestec din patru categorii de miere, respectiv din Romania, Ucraina, Moldova si China. Este un amalgam acolo, o nebunie totala.

Acum a venit si aceasta iesire publica a Uniunii Europene, precum ca 40% din mierea importata este falsa, dar noi solicitam aceste lucruri, respectiv o etichetare corecta, de peste 10 ani si abia acum se pare ca vor face acest gest, dar este cam tardiv”, a subliniat el.

Reprezentantul apicultorilor romani a precizat ca a transmis Ministerului Agriculturii o adresa prin care au fost solicitate fonduri pentru apicultura Romaniei din ajutorul financiar acordat de UE pentru importurile ieftine de cereale din Ucraina, dar si integrarea mierii in acea categorie de produse agricole in care sunt si cerealele pentru care s-a cerut stoparea importurilor.

„in orice caz, daca nu se vor lua masuri asa cum se iau si cu cerealele, vom falimenta aceste stupine care inca mai produc, desi tinerii nu se mai apropie de aceasta meserie pentru ca nu aduce niciun venit.

Am facut o adresa catre Ministerul Agriculturii prin care am solicitat ca in cazul in care vor fi alocate acele fonduri de la UE, acele 10 milioane de euro care sunt apa de ploaie pentru agricultura Romaniei, sa introduca si mierea si stupinele, adica sa intre si apicultura in aceasta categorie.

Se poate vedea din datele statistice ce s-a importat din Ucraina si pe miere, in asa fel incat sa fim prinsi acolo. Se pare ca aceste sume vor fi mai mari si in aceste conditii ar fi bine sa ajutam un pic si apicultura, in contextul in care anul trecut a fost unul prost si ajutorul de minimis, care desi era prins in buget, nu s-a acordat.

Deci, solicitarea noastra este ca si sectorul apicol sa fie integrat in aceasta solicitare de stopare a importurilor cum sunt si cerealele si alte produse alimentare si de a proteja productia autohtona”, a transmis presedintele ACA.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE