APIA: Subvențiile pe suprafață se acordă doar fermierilor care respectă cerințele de mediu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor beneficiari ai formelor de sprijin financiar în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafață că, începând cu anul 2014, sunt implementate Cerințele legale în materie de gestionare (SMR) 9 – 15, în conformitate cu art. 126, alin. 6 din Regulamentul (CE) nr. 73 din 2009.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2012, un agricultor care primeşte plăţi în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă în statele membre în cauză trebuie să îndeplinească cerinţele legale în materie de gestionare prevăzute în Anexa II în conformitate cu următorul calendar:

  1. cerinţele prevăzute la Punctul A din Anexa II se aplică începând cu 1 ianuarie 2012;
  2. cerinţele prevăzute la Punctul B din Anexa II se aplică începând cu 1 ianuarie 2014;
  3. cerinţele prevăzute la Punctul C din Anexa II se aplică începând cu 1 ianuarie 2016.

În acest context, acordarea formelor de sprijin din cadrul Pilonului I al Politicii Agricole Comune şi a anumitor plăţi din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală (Pilonul al II-lea) se face doar către agricultorii care respectă normele obligatorii în domeniul mediului, al sănătăţii publice, a animalelor şi plantelor, precum şi al bunăstării animalelor, a informat APIA.

Agricultorii care, prin activitatea lor, depozitează, manipulează şi utilizează produse de protecţie a plantelor trebuie să respecte inclusiv SMR 9 – Introducerea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor, astfel:

1. Să utilizeze numai produse de protecţie a plantelor omologate de Comisia Naţională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor, care se regăsesc în baza de date PEST-EXPERT.

Paşi de urmat: – http://www.madr.ro/ro/

– Fitosanitar: http://www.madr.ro/ro/fitosanitar.html

– Adresa web: https://aloe.anfdf.ro/

– “Continue to this website (not recommended).”

– utilizator: guest ;

– parola: guest .

– Căutare (se completează căsuţele cu datele care interesează: data, anul, produsul).

2. Să utilizeze produsele de protecţie a plantelor doar în scopul pentru care acestea au fost omologate şi numai în conformitate cu instrucţiunile de utilizare.

3. Produsele de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T) vor fi utilizate numai de persoanele juridice care deţin autorizaţie pentru utilizarea acestor produse, emisă de unitatea fitosanitară din raza teritorială în care îşi desfăşoară activitatea.

4. Să nu aplice tratamente cu produse de protecţie a plantelor în zonele de protecţie a resurselor de apă, în zonele de protecţie sanitară şi ecologică, precum şi în alte zone protejate stabilite în condiţiile legii.

5. Să respecte condiţiile de depozitare, manipulare şi utilizare a produselor de protecţia plantelor în exploataţiile agricole, aşa cum sunt prevăzute la capitolul VI, pct. 6.3 – 6.6 din Codul de bune practici în fermă, aprobat prin Ordinul MMGA nr. 1234/2006 privind aprobarea Codului de bune practici în fermă.

6. Toţi fermierii trebuie să păstreze o perioadă de cel puţin 3 ani documentele de evidenţă a produselor de protecţie a plantelor utilizate în exploataţie.

Fermierul va ţine evidenţa la zi, după efectuarea fiecărui tratament, prin completarea şi ținerea la zi a unui registru/caiet.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE