APIA: sprijin important pentru crescatorii de animale

Facebook
Twitter

APIA elibereaza adeverinte pentru crescatorii de animale, beneficiari ai masurii DR 06 – Bunastarea animalelor. Adeverintele pot fi folosite pentru accesarea de credite in vederea finantarii activitatilor curente, anunta APIA.

Astfel, potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA elibereaza o adeverinta prin care confirma ca acesta a depus cerere de plata aferenta anului de angajament 2023, pentru DR 06 – Plati in favoarea bunastarii animalelor – pachetul a) porcine sau pachetul b) pasari.

Prin adeverinta se confirma valoarea de 85% din suma solicitata in cererea de plata aferenta anului de angajament 2023.

Citeste si: APIA: sprijin pentru prima impadurire. Cum poate fi obtinut?

Valoarea creditului va fi de pana la 90% din suma inscrisa in adeverinta cuvenita beneficiarului pentru Platile privind bunastarea animalelor, anul de angajament 2023.

Potrivit sursei citate, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garanteaza maximum 80% din valoarea fiecarui credit acordat de banci fermierilor.

Potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 703/2013, care stabileste conditiile in care se vor incheia conventiile dintre institutiile financiar-bancare si nebancare si APIA, dobanda aferenta acordarii creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maximum 2%.

In ce priveste comisioanele practicate de institutiile finantatoare, APIA atrage atentia fermierilor care doresc sa acceseze credite, sa analizeze cu atentie sporita solutiile de finantare propuse de institutiile financiar-bancare si nebancare in ceea ce priveste costul acestora, astfel incat sa aleaga modalitatile de finantare care raspund cel mai bine necesitatilor proprii.

Pana in prezent, APIA a incheiat Conventii cu noua institutii bancare si nebancare si cu cele doua fonduri de garantare, FGCR si FNGCIMM.

Toate conventiile incheiate intre APIA, institutiile bancare si nebancare, respectiv FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul institutiei: www.apia.org.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE