APIA, sprijin de peste 1,3 milioane de lei pentru crescatorii de animale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

APIA efectueaza plata ajutorului de stat pentru crescatorii de animale, solicitat prin cererile de plata aferente serviciilor prestate in luna Iulie 2022.

Suma autorizata la plata este in valoare de 1.337.560,46 lei si se acorda de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), pentru solicitantii care au accesat aceasta forma de ajutor de stat in conformitate cu prevederile Hotararii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cine poate solicita acest sprijin?

Solicitantii ajutorului de stat sunt asociatii sau organizatii de crescatori de animale care indeplinesc urmatoarele conditii:

a) sunt persoane juridice conform legislatiei in vigoare;

b) sunt acreditati de catre ANARZ pentru intocmirea  si mentinerea registrelor genealogice ale raselor de animale si/sau pentru determinarea calitatii genetice a raselor de animale;

c) efectueaza serviciile prevazute la art. 27 alin. (1) lit. a) si/sau lit. b) din Regulamentul (UE) nr. 702/2014 al Comisiei;

d) realizeaza parametrii tehnici ai programului de ameliorare sau conservare al rasei pentru care solicita sprijinul financiar.

Citeste si: Legumicultorii avertizeaza: criza energetica va afecta serios productia si aprovizionarea

Care este intensitatea ajutorului de stat?

Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor prevazute la art. 1 alin. (1) si la art. 27 alin. (1) lit. a) si b) din Regulamentul (UE) nr. 702/2014 al Comisiei este:

a) de pana  la 100% din costurile administrative aferente intocmirii  si mentinerii registrelor genealogice;

b) de pana  la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terti sau in numele unor terti pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului, cu exceptia controalelor efectuate de proprietarul septelului si a controalelor de rutina cu privire la calitatea laptelui.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE