APIA: Platile in zootehnie reprezinta o prioritate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Platile aferente sectorului zootehnic vor incepe dupa finalizarea tuturor verificarilor administrative prevazute de legislatia in vigoare si implementarea acestora in sistemul informatic, aceasta activitate fiind una „prioritara” pentru APIA, informeaza Agentia de Plati in cadrul unui comunicat de presa.

„Referitor la sprijinul financiar aferent sectorului zootehnic, precizam ca APIA va incepe efectuarea platilor dupa finalizarea tuturor verificarilor administrative prevazute de legislatia in vigoare si implementarea acestora in sistemul informatic, aceasta activitate reprezentand o prioritate pentru Agentie”, precizeaza APIA.

Agentia de Plati mentioneaza ca prin Hotararea nr.382/27.05.2016 au fost aprobate plafoanele alocate ajutoarelor nationale tranzitorii si schemelor de sprijin cuplat in sectorul zootehnic, precum si pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de plata 2015.

„In ceea ce priveste informatiile aparute in mass-media cu privire la unele disfunctionalitati in semnarea contractelor cu dezvoltatorul de soft, aferente modulelor specifice ajutoarelor financiare acordate de APIA, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura precizeaza ca nu exista blocaje care sa genereze intarzieri ce ar avea ca rezultat periclitarea platii acestora, contractele mentionate fiind semnate inca din data de 27 mai 2016”, se mai arata in comunicatul APIA.

Contactati de StiriAgricole.ro, reprezentantii asociatiilor de profil spun ca un termen realist in privinta platii subventiilor pe zootehnie ar fi 10 sau chiar 13 iunie.

„Din ultima discutie pe care am avut-o cu directorul APIA si cu Ministrul Agriculturii mi s-a comunicat ca pe data de 31 mai sau 1 iunie vor avea modulele pentru controlul administrativ, pe dosarele de zootehnie. Dupa acest moment, APIA va lucra pe dosare, pentru a stabili cat mai repede efectivul eligibil. Dupa aceea, vor fi emise ordinele de plata si se va realiza efectiv plata catre fermieri. Eu consider ca un termen realist de plata a subventiilor ar fi data de 10 iunie. Sunt foarte multe dosare de verificat. Discutam de 200.000 de dosare de cereri pe zootehnie, numai pentru vaca. Nu mai vorbim de oaie”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

Conform Hotararii de Guvern, plafonul ajutoarelor nationale tranzitorii pentru speciile bovine si ovine/caprine, care se acorda pentru anul de plata 2015, este in limita sumei de 203.152.561 euro, respectiv 897.446,7 mii lei, si se distribuie astfel:

  • 27,78 milioane euro pentru schema decuplata de productie in sectorul lapte, specia bovine;
  • 116,77 milioane euro pentru schema decuplata de productie in sectorul carne, specia bovine;
  • 58,59 milioane euro pentru schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine.

Platile pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic se acorda fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plati nationale directe complementare in anul 2013.

De asemenea, Guvernul a aprobat plafonul maxim de 113,35 milioane euro, care se acorda pentru anul de plata 2015, pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic, crescatorilor de animale din speciile bovine, ovine, caprine, viermi de matase. Suma se repartizeaza astfel:

  • 1,33 milioane euro pentru specia bovine, categoria bivolite de lapte;
  • 24,5 milioane euro pentru speciile ovine/caprine;
  • 10,5 milioane euro pentru specia bovine, categoria taurine din rase si metisii acestora;
  • 76,99 milioane euro pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;
  • 27.000 euro pentru specia viermi de matase.

Platile pentru schemele de ajutoare nationale tranzitorii si sprijin cuplat in sectorul zootehnic se fac in lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2015.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE