APIA: plati de la 92 euro pana la 269 euro/ha pentru 3 noi masuri de agro-mediu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ca element de noutate adus Masurii 10 –Agro-mediu si clima incepand cu anul 2018, MADR a introdus 3 noi pachete pentru conservarea unor specii de pasari, dupa cum urmeaza:

1. Pachetul 9 – terenuri agricole importante ca zone de hranire pentru acvila tipatoare mica (Aquila pomarina) cu urmatorul nivel al platilor:

 • sub-pachetul 9.1 – terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru acvila tipatoare mica (Aquila pomarina)- 200 €/ha/an;

Pe parcelele angajate se vor lasa fasii necultivate/ nerecoltate. Este interzisa utilizarea fertilizantilor chimici si a pesticidelor si cultivarea rapitei, porumbului si florii-soarelui. Pe fasiile necultivate se va desfasura activitatea agricola minima.

 • sub-pachetul 9.2 – pajisti permanente importante ca zone de hranire pentru acvila tipatoare mica (Aquila pomarina):
  • varianta 9.2.1 – lucrari manuale pe pajisti importante pentru acvila tipatoare mica – 269 €/ha/an;
  • varianta 9.2.2 – lucrari cu utilaje usoare pe pajisti importante pentru acvila tipatoare mica – 190 €/ha/an.

Pe parcelele angajate cositul poate incepe numai dupa 1 iulie, fiind necesara lasarea unor suprafete necosite pana la 1 octombrie. Se vor respecta anumite limite pentru incarcatura cu animale pe pasuni si pentru cantitatile de gunoi de grajd utilizat in mod traditional. Se interzic utilizarea fertilizantilor chimici si a pesticidelor, drenajul si folosirea utilajelor grele.

2. Pachetul 10 – refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de pasari comune asociate terenurilor agricole cu o plata de 92 € /an/ha.

Pe parcelele angajate se vor lasa fasii necultivate, pe care nu se vor aplica ingrasaminte chimice sau pesticide. Pe fasiile necultivate se va desfasura activitatea agricola minima.

3. Pachetul 11 – terenuri agricole importante pentru dropie (Otis tarda), cu urmatoarele sub-pachete:

 • sub-pachetul 11.1 – terenuri arabile importante pentru dropie (Otis tarda),
  • varianta 11.1.1 – conversia terenurilor arabile in pajisti – 255 €/ha/an,

Pe suprafata angajata se va infiinta pajiste.

 • varianta 11.1.2 – zona de protectie pentru dropie pe teren arabil – 100 €/ha/an,

Pe suprafata angajata se va respecta in fiecare an un anumit asolament.

Pe suprafata angajata in cadrul ambelor variante suprafetele pe care s-au infiintat culturi perene vor putea fi cosite dupa 1 iulie, fiind necesara lasarea unor suprafete necosite pana la 1 octombrie. Cositul se face dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia, folosindu-se un dispozitiv pentru protectia pasarilor cuibaritoare la sol.

 • sub-pachetul 11.2 – pajisti permanente importante pentru dropie (Otis tarda)
  • varianta 11.2.1 – lucrari manuale pe pajisti importante pentru dropie – 269 €/ha/an,
  • varianta 11.2.2 – lucrari cu utilaje usoare pe pajisti importante pentru dropie – 190 €/ha/an,
  • varianta 11.2.3 – lucrari cu utilaje grele pe pajisti importante pentru dropie – 169 €/ha/an.

Pe parcelele angajate cositul poate incepe numai dupa 1 iulie, fiind necesara lasarea unor suprafete necosite pana la 1 septembrie. Cositul se va realiza dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia, iar pentru varianta 11.2.3, utilajele grele vor fi dotate cu un dispozitiv pentru protectia pasarilor cuibaritoare la sol. Se vor respecta anumite limite pentru inceperea pasunatului, incarcatura cu animale pe pasuni si pentru cantitatile de gunoi de grajd utilizat in mod traditional. Se interzic utilizarea fertilizantilor chimici si a pesticidelor si desfasurarea oricaror lucrari agricole pe timp de noapte.

Platile compensatorii se acorda pentru respectarea angajamentelor pe o perioada de 5 ani, fiind necesar ca fermierii sa respecte cerintele de baza si cele specifice aferente pachetelor pentru care aplica si sa tina o evidenta a activitatilor agricole prin completarea caietului de agro-mediu. Indiferent daca pachetul se aplica pe teren arabil sau pe pajisti permanente, nu este permis aratul sau discuitul pajistilor existente in cadrul fermelor care au angajamente in derulare. Beneficiarii vor trebui sa faca dovada detinerii cunostintelor necesare implementarii angajamentelor.

Alocarea totala a acestei masuri depaseste 1 mld. EUR.

Informatii detaliate privind accesarea noilor pachete ale Masurii 10 – Agro-mediu si clima si regulile pentru derularea in bune conditii a angajamentelor sunt disponibile pe site-urile MADR (www.madr.ro, www.pndr.ro, www.rndr.ro), APIA (www.apia.org.ro) si AFIR (www.afir.info), precum si la toate Centrele Locale si Centrele Judetene APIA in format tiparit.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE