agrometeo

APIA: peste 500.000 de fermieri au primit subventiile, in doar 10 zile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

APIA a realizat, in 10 zile, plati in avans pentru mai mult de 500.000 de fermieri. Valoarea totala a sprijinului este de 915 milioane de euro, a anuntat directorul APIA, Adrian Pintea.

“Pot sa spun cu bucurie ca am reusit in 10 zile sa platim peste 500.000 de fermieri, peste 915 milioane de euro, iar plata avansului continua conform regulamentului european pana in data de 30 noiembrie”, a spus Adrian Pintea, la conferinta “Principalele orientari si provocari ale noii perioade de programare 2023-2027”.

El a afirmat ca APIA s-a remarcat in mai bine de un deceniu ca un leader al absorbtiei fondurilor europene in domeniul agriculturii, cu peste 35 de miliarde de euro absorbite din fonduri europene, la care se adauga si fondurile din bugetul national, cu o media anuala a absorbtiei acestora de peste 96 % si, de asemenea, cu peste 100 de forme de sprijin.

Citeste si: APIA: 1,39 de milioane de lei pentru crescatorii de animale

“In ceea ce priveste fondurile pe care APIA le-a implementat si le-a gestionat in aceasta programare, fondul agentiei pe care APIA este responsabila sa-l gestioneze, si anume FEGA (Fondul european de garantare agricola – n.r..) din alocarea 2015 – 2021, de 13,29 miliarde de euro, au fost platiti catre fermierii nostri spre 12,51 de miliarde de euro.

De asemenea, din Fondul European Agricol de Dezvoltare Penala, masurile delegate pe care le avem de la colegii nostri, de la AFIR, din alocarea totala de 4,47 de miliarde APIA a platit peste 3,6 miliarde de euro.

La cele doua fonduri se adauga si fondurile alocate prin bugetul national”, a subliniat Adrian Pintea.

Directorul APIA a prezentat si dificultatile intampinate in procesul de implementare. El a mentionat ca pe primul loc este lipsa cadastrului. De asemenea, el a mai amintit de reziliere unilaterala a contactul de arenda si imposibilitatea continuarii angajamentelor asumate si numarul mare al cererilor specifice anumitor pachete.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a demarat duminica, 16 octombrie, campania de plata in avans a fermierilor care au depus Cereri unice de plata in anul 2022, suma totala fiind de peste 1 miliard de euro.

Cuantumurile pentru anul de cerere 2022 au fost stabilite prin Hotararea de Guvern nr. 1209/2022 privind stabilirea pentru anul 2022 a cuantumului per hectar al platii unice pe suprafata, al platii redistributive si a intervalelor de suprafata pentru care se acorda aceasta, al platii pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, al platii pentru tinerii fermieri si prin Hotararea de Guvern nr. 1155/2022 privind aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat in sectorul zootehnic, precum si pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2022.

In ceea ce priveste nivelul avansurilor pentru platile directe si pentru masurile de dezvoltare rurala legate de suprafata si de animale, statele membre pot plati avansuri de pana la 70 % in cazul platilor directe enumerate in anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 si de pana la 85 % in cazul sprijinului acordat in cadrul dezvoltarii rurale, prevazut la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.

Platile pentru schemele finantate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricola) si FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala) se fac in lei, la cursul de schimb valutar de 4,9490 lei/euro, stabilit de Banca Centrala Europeana si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Campania de plati in avans se va derula in perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2022, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura urmand sa finanteze fermierii cu o suma de peste 1 miliard de euro, atat pentru schemele finantate din FEGA cat si pentru masurile finantate din FEADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE