septembrie 19, 2021

APIA, noutati despre platile pentru apicultura. Cum pot fi utilizati banii alocati

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

APIA informeaza ca a efectuat platile catre beneficiarii Programului National Apicol (PNA) pentru anul 2020.

Prin HG 339/2020 privind aprobarea PNA pentru perioada 2020-2022, s-a stabilit ca valoarea sprijinului financiar alocat pentru anul 2020 este de 50.210 mii lei, 50% reprezentand contributia Uniunii Europene la programele apicole nationale. Aceasta suma a fost integral platita unui numar de 6.150 apicultori declarati eligibili si 10 forme asociative legal constituite.

Ca urmare a verificarilor administrative si centralizarii datelor aferente cererilor de plata depuse de solicitanti, mai jos regasiti masurile/actiunile cuprinse in Program pentru care s-a platit sprijin financiar in anul 2020:

  1. Asistenta tehnica pentru apicultori si organizatiile de apicultori:

A.1.- consultanta in apicultura;

A.2.- promovarea apiculturii si a produselor apicole;

A.3.- organizarea de cursuri de perfectionare in apicultura;

A.4.- achizitia de catre formele asociative de echipament pentru procesarea cererii;

A.5.- achizitia de catre formele asociative de echipament pentru ambalarea mierii.

  1. Combaterea agresorilor si a bolilor specifice stupilor, in special a varoozei. Achizitionarea de medicamente pentru tratarea varoozei si nosemozei
  2. Rationalizarea transhumantei / stuparitului pastoral:

C.1. Achizitionarea de cutii in vederea inlocuirii cutiilor uzate in urma deplasarii in pastoral;

C.2. Achizitionarea de accesorii apicole : colector polen, colector propolis, uscator polen, incalzitor miere, topitor de ceara, maturator;

C.3. Achizitionarea de unelte apicole si echipamente de protectie – combinezon apicol, manusi de protectie, afumator, dalta apicola, furculita pentru descapacit, cutit pentru descapacit, sita filtrare miere.

C.4. Achizitionarea de mijloace de transport apicol fara autopropulsie-remorci si mijloace de incarcare–descarcare a stupilor in pastoral-remorca apicola, macara pentru incarcare-descarcare stupi, motostivuitor pentru incarcare-descarcare stupi.

  1. Masuri de asistenta pentru repopularea septelului apicol din Uniune. Achizitionarea de matci si/sau familii de albine
  1. Imbunatatirea calitatii produselor in vederea unei mai bune valorificari a produselor pe piata.

Decontarea analizelor fizico-chimice/reziduuri care sa ateste calitatea mierii

Program National Apicol pentru perioada 2020 – 2022 are drept scop imbunatatirea productiei si comercializarii produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE