APIA: Doar 5% din fermieri nu și-au primit subvenția

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

De la începutul acestui an, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat şi efectuat plăţi către beneficiari în valoare de 3,3 miliarde lei, ceea ce reprezintă 752 milioane euro.

Sumele autorizate şi plătite au avut ca destinaţie majoră plăţile aferente campaniei 2013. Astfel, pentru Fondul European de Garantare în Agricultură (FEGA) (plăţi aferente Campaniei SAPS 2013) au fost plătiţi 2,45 miliarde de lei către 905 mii de beneficiari, din totalul de 1.048.402 de solicitări. Pentru Axa II a PNDR s-au efectuat plăţi de 73,4 milioane de lei, iar pentru Plăţile Naţionale Directe Complementare (PNDC) 1 şi 6 peste 458 de milioane de lei, care au ajuns la 370 de mii de fermieri.

Totodată, pentru plăţile aferente măsurilor de piaţă, beneficiarii programelor de reconversie în sectorul viti-vinicol, fructe şi lapte în şcoli sau grupuri de producători au primit 15,1 milioane de lei. Programele de promovare a produselor agricole, inclusiv pentru vinuri şi restituiri la export au beneficiat în cursul acestei luni de aproximativ 1 milion de lei. Trebuie menţionat că pentru ajutoarele destinate Persoanelor cele mai Defavorizate din România (PEAD) 2013 au fost viraţi peste 7,5 milioane de lei.

În ceea ce priveşte ajutoarele de stat, APIA a plătit pentru PNDC în sectorul zootehnic 345 de milioane de euro către 58 de mii de beneficiari, iar pentru primele de asigurare în agricultură 1,8 milioane de lei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE