APIA, despre acordarea adeverintelor pentru crescatorii de animale

Facebook
Twitter

APIA demareaza, de astazi, 16 februarie 2022, eliberarea de adeverinte pentru solicitantii schemei de ajutor de stat in sectorul cresterii de animale pentru anul 2022.

Actiunea se realizeaza in conformitate cu Hotararea nr.207/14.02.2022 pentru completarea art.19 din Hotararea Guvernului nr.1179/2014, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor, publicata in Monitorul Oficial nr.152/15.02.2022.

Pentru anul 2022, APIA a incheiat conventii cu institutiile bancare si nebancare, respectiv cu doua fonduri de garantare –  Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM), pentru a veni in sprijinul fermierilor care intentioneaza sa acceseze credite in vederea finantarii activitatilor curente.

Astfel, potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA elibereaza o adeverinta prin care confirma ca acesta a depus cererea initiala de solicitare a ajutorului de stat in sectorul cresterii animalelor, aferenta anului 2022.

Prin adeverinta se confirma valoarea de 70% din cuantumul ajutorului determinat aferent cererii initiale anuale.

Citeste si: MADR: crescatorii de animale vor primi un ajutor de stat de 96 de milioane de lei

Valoarea creditului va fi de pana la 90% din suma inscrisa in adeverinta cuvenita solicitantului.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garanteaza maxim 80% din valoarea fiecarui credit acordat de banci fermierilor.

Reamintim fermierilor ca, potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 703/2013, cu modificarile si completarile ulterioare.

Acesta stabileste conditiile in care se vor incheia conventiile dintre institutiile financiar-bancare sau nebancare si APIA, in vederea finantarii de catre acestea a activitatilor curente ale beneficiarilor platilor derulate de institutia noastra in baza adeverintelor eliberate, dobanda aferenta acordarii creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

In ceea ce priveste comisioanele practicate de institutiile finantatoare, APIA atrage atentia fermierilor care doresc sa acceseze credite, sa analizeze cu atentie sporita solutiile de finantare propuse de institutiile financiar-bancare si nebancare ce vizeaza costul acestora, astfel incat sa aleaga modalitatile de finantare care raspund cel mai bine necesitatilor proprii.

Pana in prezent, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a incheiat Conventii cu urmatoarele institutii bancare si nebancare, respectiv cu Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM):

  1. APIA – BCR Social Finance IFN SA;
  2. APIA – BRD – FGCR;
  3. APIA – CEC Bank – FGCR/ FNGCIMM;
  4. APIA – Creditcoop – FGCR;
  5. APIA – Intesa SanPaolo -FGCR;
  6. APIA – OTP – FGCR/ FNGCIMM;
  7. APIA – Raiffeisen Bank – FGCR;
  8. APIA – Patria Bank – FGCR;
  9. APIA – Techcventures – FGCR;
  10. APIA – Banca Transilvania – FGCR.

Toate conventiile incheiate intre APIA, institutiile bancare si nebancare, respectiv FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul institutiei: www.apia.org.ro, in sectiunea Conventii, Acorduri, Protocoale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE