APIA: ce buruieni trebuie sa distrugem pentru a beneficia de sprijinul cuplat pentru pajisti

Facebook
Twitter

Ecoconditionalitatea este o componenta a PAC ce conditioneaza acordarea sprijinului financiar din fonduri europene si nationale de respectarea de catre fermieri a unor norme de baza legate de mediu, schimbari climatice, bunele conditii agricole ale terenurilor, sanatate publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor, bunastarea animalelor. 

In ceea ce priveste sprijinul cuplat pentru pajisti, normele de ecoconditionalitate impun fermierilor sa pastreze suprafetele de teren in stare buna si sa elimine plantele nedorite. In cazul in care fermierii nu se conformeaza, acestia risca sa piarda subventia. Iata care sunt plantele pe care trebuie sa le eliminam, pentru a beneficia in continuare de subventia pentru pajisti.

1) Ambrozia

Este considerata una dintre cele mai nocive plante din lume (cu raspandire rapida si pe teritoriul Romaniei), fiind vinovata, pe langa diminuarea productiei la speciile cultivate sau a vegetatiei de pe pajisti.

Distrugerea buruienii se face obligatoriu inainte de perioada de inflorire, in functie de caracteristica zonei sau a terenului, suprafata imburuienata, gradul de dezvoltare si densitatea plantelor de ambrozia, stadiul culturii infestate, prin:

– lucrari de pregatire a terenului, repectiv de intretinere a culturii: grapat, lucrarea cu combinatorul, prasit manual sau mecanic;

– cosit manual sau mecanic (ori de cate ori este nevoie);

– erbicidare;

– smulgerea manuala a plantelor, daca densitatea buruienilor este redusa.

2)  Brusture

Creste in culturi, livezi, pe pajisti, pe marginea drumului, in toate zonele, de la campie pana la munte, fiind rezistent la seceta si temperaturi extreme.

Planta trebuie distrusa in faza de rozeta, inainte de a emite tulpini, prin stropire cu erbicide, sau cu sapa, prin taiere sub colet pentru a nu regenera.

3) Scaiete (ciulin)

Este o buruiana periculoasa, agresiva, deoarece se dezvolta rapid, sufocand vegetatia. Planta trebuie distrusa in faza de rozeta, inainte de a emite tulpini, fie prin stropire cu erbicide, fie cu sapa, prin taiere sub colet, pentru a nu regenera. Daca au aparut inflorescentele, acestea trebuie taiate si arse, dupa ce se usuca, intrucat semintele (pana la 120.000 pe planta) se raspandesc usor prin vant la cativa kilometri distanta, datorita smocului de perisori (papus) care le insoteste.

4) Cucuta

Creste in toata tara, de la ses pana la munte, fiind intalnita in saraturi, locuri ruderale, tufarisuri. Planta are miros de soarece.

Toate partile plantei, in stare verde sau uscata, sunt toxice pentru animale si om, avand efect paralitic asupra sistemului nervos, putand cauza moartea, prin ingerare.

Planta trebuie distrusa cu sapa sau prin stropire cu erbicide.

5) Scaiul dracului (rostogol)

Aceasta buruiana nu este consumata de catre animale. Mai mult, datorita tepilor, animalele nu pot paste nici iarba din imediata apropiere.

Planta trebuie distrusa cu sapa sau prin stropire cu erbicide. Daca plantele au ajuns la maturitate, trebuie arse, in acest fel distrugandu-se si semintele.

6) Alior (laptele cainelui)

Intreaga planta este toxica, atat in stare verde, cat si uscata. Sucul laptos (latex) continut in frunze si tupini provoaca iritatii grave la contactul cu pielea. Cauzeaza inflamatii, insotite de purgatii si sangerari drastice daca este consumata de animale.

Planta se distruge prin stropire cu erbicide sau cu sapa.

7) Feriga de camp

Planta contine substante toxice in toate organele plantei, putand provoca moartea animalelor care o consuma.

Feriga de camp creste in colonii intinse la marginea padurilor, prin poieni si pajisti, in regiunea montana.

Rizomii sunt rezistenti la foc, prin urmare, arderea nu constituie un mijloc eficace de combatere a acestei buruieni. Planta trebuie distrusa fie prin stropire cu erbicide, fie periodic, cu sapa, pe masura ce regenereaza.

8) Macrisul marunt

Creste pe pajistile umede, din regiunea de campie, pana in regiunea submontana, pe soluri sarace, nisipoase, moderat acide. Cabalinele sunt foarte sensibile la aceasta planta, moartea putand surveni la 2-3 ore de la consumul unei cantitati mari de macris.

Planta se combate prin stropire cu erbicide sau prin distrugerea periodica, a rizomului persistent, cu sapa.

9) Stirigoaie (steregoaie)

Stirigoaia este o planta foarte toxica. Intreaga planta (dar in special rizomii si lastarii tineri) contine numerosi glucoalcaloizi toxici pentru animale si om. Consumarea de catre animale a plantei verzi sau sub forma de fan provoaca intoxicatii grave cu manifestari digestive, renale, respiratorii, locomotorii-nervoase.

Planta se distruge prin stropire cu erbicide sau cu sapa.

10) Dracila (scai tataresc)

Buruiana constituie o problema pe pajisti si in culturile agricole datorita spinilor foarte ascutiti cat si ciulinilor agatatori ce ingreuneaza tunsul oilor si depreciaza calitatea lanii.

Plantele tinere sunt otravitoare pentru animale, in special cai si porci. De  asemenea, pot provoca dermatite de contact la unele persoane.

Se combate prin stropire cu erbicide, sau prin taiere cu sapa, dupa care trebuie arsa, pentru distrugerea spinilor si a fructelor, respectiv a semintelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE