APIA către fermieri: nu mai ardeți miriștile!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii care vor mai incendia miriștile sau vor da foc foc resturilor vegetale de pe terenurile arabile sau care vor incendia pajiștile permanente sunt pasibili de „corecții” financiare, a anunțat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Agricultorii sunt obligați să respecte Bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC 5 şi GAEC 8), conform cărora nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente, se arată în comunicatul remis de APIA.

„Referitor la GAEC 5, precizăm că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor”, se arată în documentul citat.

Agricultorii care utilizează teren arabil, inclusiv pajişti temporare, nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor, pentru a îndepărta paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui sau de rapiţă. Aceeași interdicție este valabilă și în cazul miriştilor sau a resturilor de iarbă rămase după cosirea pajiştilor temporare.

„Fermierii care nu respectă condiţia GAEC 5 li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafaţa arsă”, se mai arată în comunicatul remis de APIA.

Nici curățarea pajiștilor permanente prin incendiere nu este permisă, deoarece contravine prevederilor GAEC 8.

Nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente”, se precizează în documentul citat.

Astfel, fermierii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.

„Agricultorilor care nu respectă această condiţie li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a reducerilor şi excluderilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafaţa arsă”, arată APIA.

Pentru a preveni arderea miriștilor sau a pajiștilor permanente sau temporare, APIA a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) Protocolul de colaborare nr. 26/726/30470 din 29.02.2012 privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil (GAEC 5) şi la arderea pajiştilor permanente (GAEC 8). Prin acţiuni comune ale celor trei instituții se va urmări reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului.

Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenti, ca masură de prevenire şi combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea GAEC 5 şi GAEC 8 să fie încadrată automat la gravitate mare şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă în acest sens, prevazută de Regulamentul (CE) nr. 73/2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune şi de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE